• Direct hulp
  • Ik heb hulp nodig en ik ben jonger dan 18 jaar

Ik heb hulp nodig en ik ben jonger dan 18 jaar

Praat erover met iemand van jouw leeftijd

Je kunt beginnen met praten met iemand van je eigen leeftijd. Bijvoorbeeld een vriend, buurmeisje, of een klasgenoot die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt. Als je eenmaal de eerste stap hebt gezet, zal je merken dat het best goed voelt om je hart te luchten. Vraag of hij of zij je wil helpen om te praten met een volwassene, met de Kindertelefoon of met 113 (als je aan zelfmoord denkt).

Praat erover met een volwassene

Het kan prettig zijn om hulp van een volwassene te zoeken. Je kunt met je ouders praten, je opa of oma of een buurvrouw in vertrouwen nemen. Of het bijvoorbeeld vertellen aan een leraar of lerares. Als je samen denkt dat je extra hulp kunt gebruiken, dan weten volwassenen vaak goed waar je die kunt krijgen. Of ze kunnen het voor je uitzoeken. Erover beginnen is misschien het lastigst, toch zul je zien dat de meeste volwassenen graag naar je luisteren. Ze zijn ook jong geweest, dus misschien herkennen ze wel iets van je verhaal. Je kunt bijvoorbeeld een vraag stellen: “Oma, heb jij wel eens last gehad van… ?”

Chat of bel met de Kindertelefoon

Als het niet goed met je gaat, blijf er dan niet alleen mee rondlopen. Er zijn mensen die je verder kunnen helpen. Bijvoorbeeld bij de Kindertelefoon. Dit kan anoniem. Je kunt hier advies vragen, of gewoon je verhaal kwijt. Dit kan op het forum als je een leeftijdsgenoot in vertrouwen wilt nemen, via de chat of via de telefoon.Bellen met de Kindertelefoon kan elke dag van 14.00 uur tot 20.00 uur. Chatten kan maandag t/m vrijdag van 11.00 uur tot 20.00 uur en in het weekend van 14.00 uur tot 20.00 uur. Ben je tussen de 13 en 18 jaar oud dan kun je op werkdagen van 18.00 uur tot 20.00 uur chatten met een leeftijdsgenoot.

Chat of bel met 113 online (bij zelfmoordgedachten)

Het is vaak niet eenvoudig om iemand te vertellen over je zelfmoordgedachten of -gevoelens. Misschien ben je bang dat iemand direct een oordeel over je heeft, dat iemand heel erg schrikt, of net doet alsof het allemaal niet zo erg is. Bij 113 kun je terecht voor een gesprek waarbij je serieus genomen wordt en vrijuit kunt praten.113Online is 24/7 telefonisch te bereiken op 0900 0113. De crisis-chat is open op maandag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 22.30 uur en in het weekend van 12.00 uur tot 22.30 uur.

Deel deze pagina via:
Reageren

Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond je niet precies wat je zocht?
Laat het ons weten.