• Direct hulp
  • Ik maak me zorgen om iemand en ik ben jonger dan 18 jaar

Ik maak me zorgen om iemand en ik ben jonger dan 18 jaar

Praat erover met iemand van jouw leeftijd

Als je, om welke reden dan ook, niet met een volwassene er over wilt of kunt praten, dan kun je beginnen met iemand van je eigen leeftijd. Bijvoorbeeld een vriend, buurmeisje, of een klasgenoot die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt. Als je eenmaal de eerste stap hebt gezet, zal je merken dat het best goed voelt om je hart te luchten. Misschien kan deze persoon je helpen om het te vertellen aan een volwassene.

Praat erover met een volwassene

Het kan prettig zijn om hulp van een volwassene te zoeken. Je kunt met je ouders praten, je opa of oma of een buurvrouw in vertrouwen nemen. Of het bijvoorbeeld vertellen aan een leraar of lerares. Als je samen denkt dat degene om wie het gaat extra hulp nodig heeft, dan weten volwassenen vaak goed hoe je die kunt vinden.

Praat met degene over wie je je zorgen maakt

Misschien zie je er tegenop om te praten met iemand die problemen heeft.. Omdat je denkt dat je niet weet wat je terug moet zeggen. Of omdat je denkt dat je toch niks kunt doen. Of omdat je bang bent dat hij of zij er niet over wil praten. Dat is heel normaal. Het kan al helpen als je de ander het gevoel geeft dat hij of zij niet alleen is en dat jij wilt luisteren. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: Ik weet niet of er echt iets aan de hand is, maar als je ergens over wilt praten, dan wil ik wel luisteren. Of je kunt aangeven dat je open staat voor zijn of haar verhaal. Als iemand jou vertelt dat hij of zij problemen heeft, dan is het belangrijk dat jullie ergens samen rustig kunnen praten. Op een plek waar je even niet door anderen wordt gestoord. Laat de ander weten dat je wilt helpen. Je kunt bijvoorbeeld vragen wat de ander nodig heeft, of wat jij voor de ander zou kunnen doen. Blijf er niet samen mee rondlopen, maar ga ook naar een volwassene.

Chat of bel met de Kindertelefoon

Blijf er niet alleen mee rondlopen. Er zijn mensen die je verder kunnen helpen. Bijvoorbeeld bij de Kindertelefoon. Dit kan anoniem. Je kunt hier advies vragen, of gewoon je verhaal kwijt. Dit kan op het forum als je een leeftijdsgenoot in vertrouwen wilt nemen, via de chat of via de telefoon.Bellen met de Kindertelefoon kan elke dag van 14.00 uur tot 20.00 uur. Chatten kan maandag t/m vrijdag van 11.00 uur tot 20.00 uur en in het weekend van 14.00 uur tot 20.00 uur. Ben je tussen de 13 en 18 jaar oud dan kun je op werkdagen van 18.00 uur tot 20.00 uur chatten met een leeftijdsgenoot.

Chat of bel met 113 online (als je denkt dat een ander zelfmoordgedachten heeft)

Bij 113 kun je terecht als je je zorgen maakt dat iemand die jij wilt kent zelfmoord wil plegen.Je kunt met hen bellen of chatten voor advies. 113Online is 24/7 telefonisch te bereiken op 0900 0113. De crisis-chat is open op maandag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 22.30 uur en in het weekend van 12.00 uur tot 22.30 uur.

Deel deze pagina via:
Reageren

Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond je niet precies wat je zocht?
Laat het ons weten.