Behandeling van Borderline Persoonlijkheidsstoornis

Hoe weet je of je borderline hebt?

Eigenlijk kan alleen de dokter vertellen of je borderline hebt en wat dit voor jou betekent. De dokter of psycholoog gaat dan met jou en je ouders praten en stelt allemaal vragen. Misschien vind je de vragen maar raar of veel te persoonlijk of misschien schaam je je wel? Dat is heel erg begrijpelijk maar het is toch belangrijk dat je vertelt waar je last van hebt. Anders kunnen andere mensen je niet goed helpen.

Gaat het over?

Borderline gaat niet helemaal over, als volwassene kan je wel steeds minder last hebben van de problemen die erbij horen. Vaak heb je er in de puberteit het meeste last van.

Behandeling

Voor jezelf

Dialectische gedragstherapie:
Zelf kan je door middel van therapie leren omgaan met je gedrag en emoties. Dat betekent dat je leert wat je kan doen of denken in verschillende situaties. Aan de ene kant leer je hoe je je eigen gedrag kunt veranderen. Aan de andere kant leer je je eigen gedachten en emoties herkennen, erkennen en accepteren.

Therapie om gevoelens en gedrag te begrijpen (MBT-A)
Hier leer je om je eigen gedrag en je eigen gevoelens onder woorden te brengen. En je leert het gedrag en gevoelens van anderen te begrijpen. Dat heet met een moeilijk woord "mentaliseren". Deze behandeling wil jongeren helpen om ook onder spanning beter om te gaan met hun gedrag en gevoelens. Maar ook bijvoorbeeld dat je beter kan "mentaliseren" binnen relaties met voor jou belangrijke personen. De behandeling gebeurt in een groep, maar ook alleen.

Training
Hier leer je in een groep hoe je controle kan krijgen over je emoties en gedachten. En hoe je de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen gedrag. Bijvoorbeeld de EmotieRegulatie Training (ERT) Hier leer je hoe je om kan gaan met dagelijkse stress.

Medicijnen
Bij borderline kunnen verschillende problemen horen die eventueel behandelbaar zijn met een medicijn. Zo kan je bijvoorbeeld medicijnen krijgen tegen een sombere stemming. Let op! Elk medicijn kan bij-effecten hebben. Dat betekent dat je juist van andere dingen last krijgt. Maar deze medicijnen worden niet zo vaak aan jonge mensen gegeven.

Voor je ouders

Je ouders, broers en zussen kunnen ook veel steun aan je geven. Maar dan moeten ze natuurlijk wel weten wat er aan de hand is en hoe ze je kunnen helpen. Daarom gaat de hulpverlener vaak praten met het hele gezin.

Voor je omgeving

Voor jongeren met borderline kan het lastig zijn om goed om te gaan met vriendschappen. Het is dus heel belangrijk dat vrienden ook weten wat er met je is en hoe ze met je om moeten gaan. Ook school moet weten wat er aan de hand is en hoe ze met je om moeten gaan. Misschien moet je schoolprogramma (tijdelijk) worden aangepast of heb je extra begeleiding nodig.

Deel deze pagina via:
Reageren

Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond je niet precies wat je zocht?
Laat het ons weten.