Behandeling door forensische kinder- en jeugdpsychiatrie

Hoe weet je of je psychische problemen hebt waarvoor je hulp moet zoeken?

Veel jongeren zijn wel eens angstig, verdrietig, boos of in de war maar wanneer weet je nou of je hulp nodig hebt? Dat is natuurlijk voor iedereen anders, maar als de klachten ervoor zorgen dat je niet meer prettig voelt bij je vrienden of familie of als het niet meer lukt op school dan zijn dit vaak signalen dat je hulp moet zoeken. Wil je meer weten over psychische problemen?

Behandeling

Behandeling bestaat vaak uit gesprekken en soms in combinatie met pillen, maar het ligt eraan wat er aan de hand is. In de forensische kinder- en jeugdpsychiatrie zijn er 2 groepen psychische stoornissen: gedragsstoornissen en andere psychische problemen.

Voor jezelf

Behandeling van gedragsstoornissen
In de forensische kinder- en jeugdpsychiatrie bestaat een behandelingen van gedragsproblemen uit psychologische (gesprekken/ groepstraining) behandeling, soms in combinatie met pillen. De psychologische behandelingen zijn te vinden op de website van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi).

Behandeling van andere psychische problemen
Er zijn allerlei behandelingen mogelijk, maar het ligt er natuurlijk aan van welke psychische klachten jij het meeste last hebt. En hoe jij geholpen kan worden om gewoon weer leuk mee te kunnen doen met je vrienden en op school. Een psycholoog of psychiater gaat met jou bespreken welke doelen en wensen je hebt en dan maken jullie samen een plan hoe je dit kunt bereiken en welke hulp je daarbij nodig hebt. De hulp kan bestaan uit gesprekken, groepsgesprekken of medicijnen. Kijk voor de verschillende soorten behandelingen bij de psychische problemen waar jij tegenaan loopt.

Voor je ouders, broers en zussen

Oudertraining
Ook is het heel belangrijk dat je ouders goed weten wat er aan de hand is en hoe ze daar mee om kunnen gaan. Je ouders leren bijvoorbeeld hoe ze jou bij sommige dingen kunnen helpen en wat ze het beste tegen je kunnen zeggen.

Familietherapie
Je leert met je hele gezin om oplossingen te verzinnen voor jouw problemen.

Voor je omgeving

Je brengt natuurlijk veel tijd door op school dus is het belangrijk dat zij daar goed weten hoe ze met je om moeten gaan. Dit geldt ook voor je vrienden. Soms doen zij ook dingen die niet mogen, als je het dan moeilijk vindt om niet mee te doen dan moet je natuurlijk samen met je hulpverlener kijken hoe je dit kunt oplossen. Het kan ook juist zo zijn dat je vrienden een goede invloed op je hebben! In dat geval moeten zij natuurlijk weten hoe zij jou het beste kunnen steunen.

Deel deze pagina via:
Reageren

Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond je niet precies wat je zocht?
Laat het ons weten.