Behandeling van eetstoornis bij jonge kinderen

Hoe weet je of jonge kinderen een eetstoornis hebben?

Vaak zijn het de ouders van jonge kinderen, die merken dat hun kind niet goed eet. De huisarts of kinderarts kan dan kijken of er iets aan de hand is. Dan kan hij bijvoorbeeld onderzoeken of het kind lichamelijk gezond is, of misschien pijn heeft bij het eten. Bij hele jonge kinderen die nog niet goed kunnen praten, zal de dokter vooral vragen stellen aan de ouders. Zo komt de dokter erachter hoe hij het kind weer gezond en gelukkig kan maken.

Gaat het over?

Veel jonge kinderen die problemen hebben met eten, 'groeien' hier overheen. Vaders en moeders kunnen hierbij helpen. Als het probleem lichamelijk is, zal de arts kijken of een behandeling de pijn kan wegnemen zodat het kind weer goed gaat eten. Sommige kinderen moeten bepaalde dingen léren eten, dan gaan ze het steeds lekkerder vinden. Dat is ook fijner voor henzelf, want dan kunnen ze ook makkelijker blijven eten bij een vriendje of op schoolkamp gaan.

Behandeling

Als er beter bekend is wat de problemen zijn zal een arts of psycholoog samen met de ouders een goed plan maken om een oplossing voor de problemen te zoeken. Als kinderen zelf nog heel jong zijn, is het extra belangrijk om de ouders goed uit te leggen wat er aan de hand is. Zij maken zich vaak grote zorgen.

Als jonge kinderen niet willen eten, komt dit meestal door verschillende dingen. Daardoor wordt er per kind gekeken naar wat de problemen zijn en welke dokter daar wat aan kan doen. Er zijn verschillende soorten dokters die hierbij betrokken kunnen zijn: logopedisten (houden zich bezig met hoe dingen voelen in je mond), diëtisten (kijken naar wat je eet, en wat voor effect dit heeft op je lichaam), KNO arts (een arts die gespecialiseerd is in keel, neus en oren), pedagogen (zijn gespecialiseerd in de opvoeding van kinderen en hun gedrag), kinderpsychologen en-psychiaters.

Deel deze pagina via:
Reageren

Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond je niet precies wat je zocht?
Laat het ons weten.