Behandeling van gedragsstoornis

Hoe weet je of je agressief gedrag hebt?

Het kan zijn dat je zelf merkt dat je ergens mee zit of dat je problemen hebt. Maar het kan ook zijn dat je ouders of leraren op school dat merken. Vaak zal je dan eerst naar een huisarts of naar het sociale wijkteam in jouw buurt gaan. Als zij denken dat je misschien een gedragsprobleem hebt, word je doorgestuurd naar een psycholoog en/of een psychiater. Door gesprekken en door testjes onderzoeken zij waar je problemen vandaan komen en hoe je daarbij geholpen kan worden. Het kan zijn dat je problemen niet alleen door agressief gedrag komen, maar ook door andere dingen. Je bent bijvoorbeeld ook vaak heel druk of kan niet goed meekomen op school.

Gaat het over?

Bij veel mensen helpt het als ze behandeld worden. Hieronder lees je hoe dat werkt. Ze gedragen zich dan niet meer agressief als ze volwassen zijn. Als je niet geholpen wordt, kan het wel zijn dat je nog problemen hebt als je volwassen bent.

Behandeling

Als er beter bekend is wat je problemen zijn zal een psycholoog samen met jou en je ouders een goed plan maken om je beter te laten voelen. Het kan zijn dat je ook met een psychiater gaat praten. Dat is een dokter die bepaalt of je ook medicijnen nodig hebt om je beter te gaan voelen.

Behandeling kan op verschillende manieren:

Voor jezelf

Psycho-educatie en motivatie
Je leert wat je problemen precies zijn en hoe ze zijn ontstaan. Zo kan je er beter mee om gaan en krijg je meer zelfvertrouwen. Ook praat je over de voor- en nadelen van behandeling en over wat er gebeurt als je je gedrag verandert.

(Cognitieve) Gedragstherapie
Zelf kan je door middel van gedragstherapie leren omgaan met agressief gedrag. Dat betekent dat je leert hoe je het beste kan doen in verschillende situaties en je meer sociaal gedraagt in plaats van negatief. Je leert ook om meer na te denken over wat je doet, je leert aan te voelen wanneer je boos wordt en hoe je dan anders kan reageren. Ook bespreek je het als er wat is gebeurd, je hebt bijvoorbeeld iemand geslagen en hoe je dat de volgende keer anders kan oplossen. Gedragstherapie kan alleen of in een groep.

Medicijnen
Soms kan het ook zijn dat je medicijnen krijgt. Als je medicijnen krijgt, krijg je elke dag pillen die ervoor zorgen dat je je iets minder agressief gedraagt. Vaak krijg je die pillen, omdat je ook ergens anders last van hebt zoals ADHD. Door die medicijnen ben je dan wat minder druk. Let op! Elk medicijn kan bij-effecten hebben. Dat betekent dat je juist van andere dingen last krijgt. Lees er meer over op Begrijp je medicijn.

Voor je ouders

Oudertraining
Ook is het heel belangrijk dat je ouders goed weten wat er aan de hand is en hoe ze daar mee om kunnen gaan. Je ouders leren bijvoorbeeld hoe ze jou bij sommige dingen kunnen helpen en wat ze het beste tegen je kunnen zeggen. Ook leren ze om jou te steunen als je je goed gedraagt of als je weer boos wordt daar afspraken met je over te maken.

Gezinstherapie
Je leert met je hele gezin om oplossingen te verzinnen voor jouw problemen.

Voor je omgeving

Multi-systeem therapie
Dan krijgen jij, je ouders en je omgeving, zoals school, veel verschillende soorten manieren van therapie tegelijk. Het zorgt ervoor dat jij je in elke situatie beter voelt en handiger gedraagt.

Deel deze pagina via:
Reageren

Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond je niet precies wat je zocht?
Laat het ons weten.