Behandeling onduidelijke lichamelijke klachten

Hoe weet je of je SOLK (somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten) hebt?

Misschien ben je met je ouders al vaak bij een dokter geweest om te zoeken naar een lichamelijke oorzaak van je klachten. Waarschijnlijk zijn er allerlei testjes en onderzoeken gedaan, maar is er niets gevonden. Je kunt dan worden doorgestuurd naar iemand die veel weet over de samenwerking tussen lichaam en geest. Deze behandelaar gaat met jou en je ouders praten om erachter te komen welke dingen meespelen bij jouw klachten. Wat heeft de klachten uitgelokt? En waarom gaan de klachten niet weg? Soms zijn dit negatieve gedachten die jij of je ouders hebben zoals ‘dit komt nooit meer goed’. Of heb je het gevoel dat er op school te veel van jou wordt verwacht. Als jullie hier achter zijn gekomen, kunnen jullie afspreken hoe jullie dit gaan aanpakken.

Gaat het over?

De meeste klachten gaan gelukkig vanzelf over. De rest wordt meestal minder na je behandeling. De meeste kinderen met SOLK herstellen binnen korte tijd. Hoe eerder je met je klachten naar de huisarts gaat, hoe groter de kans is dat je snel herstelt.

Behandeling van SOLK

De behandeling draait meestal om:

  • het leren omgaan met je klacht
  • het veranderen van de reacties die de klacht in stand houden

Dit kan op verschillende manieren:

Voor jezelf

Psycho-educatie

Je leert hoe je klachten zijn ontstaan. Zo kun je ze beter begrijpen, hoef je je er niet schuldig over te voelen en kun je het ook beter uitleggen aan je school en vrienden. Je krijgt daardoor ook meer zelfvertrouwen. Ook praat je over de voor- en nadelen van de behandeling.

Cognitieve gedragstherapie

Door stap voor stap je activiteiten weer op te bouwen, werk je aan kracht en conditie. Hierdoor krijg je weer vertrouwen in je lichaam en verminderen vaak je klachten. Ook doe je hierbij ontspanningsoefeningen.

EMDR

Deze behandeling die in het Engels Eye Movement Desensitisation and Reprocessing (EMDR) wordt genoemd, werkt goed als je heftige gebeurtenissen hebt meegemaakt waardoor de klachten blijven bestaan. De emoties die je bij de herinneringen hebt nemen door deze behandeling af. Je hebt dan vaak ook minder last van je lichamelijke klachten.

Medicatie

Je krijgt waarschijnlijk geen medicijnen voor deze klachten. Dat komt omdat nog niet goed is onderzocht wat het effect van medicijnen is op SOLK bij kinderen en jongeren.

Voor je ouders

Je ouders kunnen bij de behandeling een belangrijke rol spelen. Zij kunnen helpen door de dingen aan te passen waardoor jouw klachten niet weg gaan, zoals spanningen in jullie gezin. Voor je ouders zijn er ook ouderavonden waarop zij met andere ouders kunnen praten.

Veilig Thuis

Soms is er iets ernstigs aan de hand, bijvoorbeeld:

• Als je helemaal geen behandeling meer krijgt, of juist alleen maar lichamelijke zorg.

• Als je niemand meer ziet en dus ook niet meer naar een behandelaar of ziekenhuis gaat.

• Als je ouders je afschermen voor iedereen en geen zorg meer voor je zoeken.

Dan is het goed om contact op te nemen met Veilig Thuis.

Deel deze pagina via:
Reageren

Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond je niet precies wat je zocht?
Laat het ons weten.