Behandeling van psychose

Eigenlijk kan alleen de dokter vertellen of je een psychose hebt en door welke ziekte of stoornis dit komt. De dokter gaat dan met jou en je ouders praten en stelt allemaal vragen. Misschien vind je de vragen maar raar of veel te persoonlijk of misschien schaam je je wel? Dat is heel erg begrijpelijk maar het is toch belangrijk dat je vertelt waar je last van hebt. Anders kunnen andere mensen je niet goed helpen.

De dokter gaat ook lichamelijk onderzoek doen, zoals naar het hart- en longen luisteren, met een lampje in je ogen schijnen en nog enkele andere onderzoeken. Misschien wil de dokter ook dat je bloed laat prikken. Vaak vertellen jongeren die een psychose hebben gehad dat zij dit toen niet door hadden en dat vrienden en familie aandrongen om hulp te zoeken. Toen vonden ze dat niet nodig maar achteraf zijn ze vaak blij dat hun vrienden en ouders zo hebben aangedrongen en dat ze hulp hebben gekregen! Wil je een ervaringsverhaal lezen? Op de website Help ik heb een psychose staat veel informatie over een eerste psychose met een film over een jongen die een psychose heeft gehad. 

Gaat het over?

Een psychose gaat eigenlijk altijd wel over. Sommige psychosen duren maar heel kort en andere duren wel weken of soms maanden. Wat niet altijd over gaat is de ziekte die de psychosen veroorzaakt. Er bestaat een kans dat de psychose terugkomt, daarom is het belangrijk dat je met je ouders, vrienden en behandelaren een plan (signaleringsplan) maakt om te zorgen dat de psychose niet terugkomt. En als de eerste signalen van een psychose komen, dan kan je ze met behulp van het signaleringsplan op tijd herkennen en hulp zoeken.

Behandeling

Voor jezelf

Een behandeling van psychose bestaat uit verschillende onderdelen:

Psycho-educatie
Dit betekent dat je uitleg krijgt over wat een psychose is, hoe het ontstaat, hoe je het behandelt en dat drugsgebruik (ook cannabis) kan leiden tot een psychose of ervoor kan zorgen dat de behandeling niet goed werkt.

Pillen en gesprekken (dit kan een psychologische behandeling zijn) De gesprekken zullen gaan over je wensen en dromen en hoe je die kan bereiken ook al heb je een psychose of een psychose gehad. Het kan zijn dat je helemaal geen pillen wilt. Dat is ook wel begrijpelijk. Daarom is het goed om met je dokter over de pillen te praten en informatie te zoeken. Het is namelijk zo dat een snelle behandeling van de psychose, en daar horen pillen nou eenmaal bij, ervoor zorgt dat je sneller en beter herstelt. Lees meer over medicijnen op Begrijp je medicijn.

Voor je ouders

Je ouders, broers en zussen kunnen ook veel steun aan je geven. Maar dan moeten ze natuurlijk wel weten wat er aan de hand is en hoe ze je kunnen steunen. Daarom gaat de hulpverlener vaak praten met het hele gezin.

Voor je omgeving

Veel jongeren met een psychose praten liever met hun vrienden en krijgen veel steun van vrienden. Het is dus heel belangrijk dat zij ook weten wat er met je is en hoe ze met je om moeten gaan. Ook school moet weten wat er aan de hand is en hoe ze met je om moeten gaan. Misschien moet je schoolprogramma (tijdelijk) worden aangepast of heb je extra begeleiding nodig.

Deel deze pagina via:
Reageren

Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond je niet precies wat je zocht?
Laat het ons weten.