Behandeling van tics

Hoe weet je of je tics hebt?

Het kan zijn dat je zelf merkt dat je ergens mee zit of dat je problemen hebt. Maar het kan ook zijn dat je ouders of leraren op school dat merken. Vaak zal je dan eerst naar een huisarts of naar het sociale wijkteam in jouw buurt gaan. Als zij denken dat je misschien tics hebt word je doorgestuurd naar een psycholoog en/of een psychiater. Door gesprekken en door testjes onderzoeken zij waar je problemen vandaan komen en hoe je daarbij geholpen kan worden. Het kan zijn dat je problemen niet alleen door tics komen, maar ook door andere dingen. Je bent bijvoorbeeld ook vaak heel druk of vindt het moeilijk om op te letten.

Gaat het over?

Bij veel mensen gaan de tics over als ze ouder worden. Soms verdwijnen ze zelfs helemaal. Bij mensen die wel last blijven houden van de tics, wordt het vaak wel minder.

Behandeling

Als er beter bekend is wat je problemen zijn zal een psycholoog samen met jou en je ouders een goed plan maken om je beter te voelen. Het kan zijn dat je ook met een psychiater gaat praten. Dat is een dokter die bepaalt of je ook medicijnen nodig hebt om je beter te gaan voelen.

Behandeling kan op verschillende manieren:

Voor jezelf

Gedragstherapie
Zelf kan je door middel van gedragstherapie leren omgaan met tics. Je leert dan bijvoorbeeld dat je het voelt aankomen als je weer wilt bewegen of een geluidje maken en wat je dan het beste kan doen. Maar soms heb je meer last van andere dingen naast je tics. Je wordt er bijvoorbeeld verdrietig van of bang. Voor die andere problemen zijn ook speciale oefeningen.

Medicijnen
Het kan ook zijn dat je medicijnen krijgt. Dan krijg je elke dag pillen die ervoor zorgen dat je minder vaak die beweging hebt of het geluidje maakt. Deze medicijnen moeten dan wel elke keer goed worden ingenomen, anders werken ze niet goed. Let op! Elk medicijn kan bij-effecten hebben. Dat betekent dat je juist van andere dingen last krijgt. Lees er meer over op Begrijp je medicijn.

Voor je ouders

Ook is het heel belangrijk dat je ouders goed weten wat er aan de hand is en hoe ze daar mee om kunnen gaan. Je ouders leren bijvoorbeeld hoe ze jou bij sommige dingen kunnen helpen.

Deel deze pagina via:
Reageren

Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond je niet precies wat je zocht?
Laat het ons weten.