Behandeling van trauma

Hoe weet je of je een trauma hebt?

Het kan zijn dat je zelf merkt dat je ergens mee zit of dat je problemen hebt. Maar het kan ook zijn dat je ouders of leraren op school dat merken. Vaak zal je dan eerst naar een huisarts of naar het sociale wijkteam in jouw buurt gaan. Als zij denken dat je misschien last hebt van een trauma word je doorgestuurd naar een psycholoog en/of een psychiater. Door gesprekken en door testjes onderzoeken zij waar je problemen vandaan komen en hoe je daarbij geholpen kan worden.

Gaat het over?

Gelukkig is er iets te doen aan deze nare gevoelens. Bij veel mensen helpt het om behandeling te krijgen.

Behandeling

Als er beter bekend is wat je problemen zijn zal een psycholoog samen met jou en je ouders een goed plan maken om je beter te voelen. Het kan zijn dat je ook met een psychiater gaat praten. Dat is een dokter die bepaalt of je ook medicijnen nodig hebt om je beter te gaan voelen. Maar bij een trauma ligt dat niet voor de hand.

Voor jezelf

(Cognitieve) Gedragstherapie
Zelf kan je door middel van gedragstherapie leren omgaan met een trauma. Dat betekent dat je praat over wat er gebeurd is en hoe je je daarbij voelde. Je bespreekt waarom je je zo naar voelt. Doordat je goed weet wat je hebt meegemaakt, leer je ook dat het nu voorbij is en dat je je niet meer bang hoeft te voelen.

EMDR
Ook kan je door middel van een EMDR behandeling leren omgaan met een trauma. Dan praat je over wat er is gebeurd en vertel je of maak je een tekening van het ergste moment. Ondertussen doe je iets heel anders, zoals met je handen trommelen. Dit zal ervoor zorgen dat je niet altijd meer een naar gevoel krijgt als je aan de gebeurtenis denkt.

Medicijnen
Het kan ook zijn dat je medicijnen krijgt, maar die geven psychiaters niet zo snel bij een trauma.

Voor online hulp klik je hier.

Voor je omgeving

Als het thuis niet veilig is, moet iedereen meehelpen om het wel veilig te krijgen. Psychologen praten dan met het hele gezin en de mensen om jullie heen die kunnen steunen. Niet één keer, maar een serie gesprekken is dan nodig. Wil je er met iemand over praten? Doen! Zoek een vriend/vriendin of volwassene die je vertrouwt. Of bel de kindertelefoon.

Deel deze pagina via:
Reageren

Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond je niet precies wat je zocht?
Laat het ons weten.