Autipas

De Autipas van de Nederlandse Vereniging voor Autisme helpt jongeren met autisme om hun problemen op een makkelijke en duidelijke manier uit te kunnen leggen.

De Autipas is een persoonlijke pas waarop, behalve jouw persoonsgegevens, ook de belangrijkste kenmerken van autisme worden uitgelegd. Omdat de kenmerken van autisme per persoon verschillen, kun je op de pas aanvinken welke kenmerken typerend zijn voor jou. Familie, vrienden en klasgenoten snappen namelijk niet altijd meteen wat jij hebt. De Autipas kan daarbij helpen. Een ander voordeel is dat er een aantal attractieparken zijn die allerlei extra's bieden aan kinderen met een Autipas. Zo is het voor iedereen leuk om te gaan. De pretparken op een rij:

 • Archeon Alphen aan de Rijn is autismevriendelijk. Op vertoon van de autipas krijgt de begeleider 50 % korting op de entreeprijs. Archeon kent geen lange wachtrijen omdat het een openluchtmuseum is. Medewerkers en kassamedewerkers zijn geinformeerd over de autipas.
 • Attractiepark Drouwenerzand: Als u uw Autipas bij de attractie laat zien, mag u via de uitgang in de attractie stappen. Bij de entreeprijs zijn ook diverse consumpties inbegrepen.
 • Attractiepark Slagharen: Bij de parkinfobalie kunt u zich melden met de Autipas. De baliemedewerkster zal dan voor u de dienstdoende duty-manager oproepen, die u een kaartje overhandigd. De uitgang van een attractie zal zo voor u de ingang zijn en zo hoeven mensen met autisme niet in een drukke rij te staan.
 • Attractiepark Toverland: Op vertoon van de Autipas ontvangt u korting. Ervaart u dat de wachtrijen bij bepaalde attracties te lang zijn, meldt u zich dan bij de receptie. Daar zal worden bekeken of er iets kan worden gedaan om uw bezoek aangenamer te maken.
 • Avonturenpark Hellendoorn: Toon de Autipas bij de kassa, het personeel is geinstrueerd! Afgelopen jaar is hier ook weer een Auti Doe Dag georganiseerd.
 • Bobbejaanland België: Ouders kunnen op vertoon van een medisch attest of Autipas bij de kassa of het informatiekantoor een polsbandje vragen. Met dit bandje kan men via de uitgang naar een attractie. Per attractie kan het aantal begeleiders verschillen, vraag het aanwezige personeel om toegang!
 • Dierenpark Amersfoort: Op vertoon van de Autipas krijgt de begeleider gratis toegang.
 • Diergaarde Blijdorp accepteert ook de Autipas. Tip:schaf de toegangskaarten aan bij de ingang Oceaniumzijde, daar is het rustiger.
 • Drievliet: Op vertoon van de Autipas is het mogelijk om samen met 1 begeleider toegang tot attracties via de uitgang te krijgen.
 • Disneyland Parijs: Bij de Guest Relationsbalie in de hal, na de kassa's, haalt u de Assisted Access Card. Hiermee krijgt u bij een aantal attracties het voordeel van niet in de rij hoeven wachten. Daarnaast kunt u bij parades en shows gebruik maken van de speciale kijkruimtes voor gehandicapten. Zo kunnen mensen met autisme ook genieten in Disneyland Parijs!
 • Madurodam: Als u zich met de Autipas bij de receptie meldt, zal daar worden bekeken wat ze voor u kunnen betekenen om uw bezoek aangenamer te maken.
 • Linnaeushof: laat de Autipas bij de kassa zien, dit park is autismevriendelijk!
 • Nederlands Openluchtmuseum Arnhem: De begeleider van degene met de Autipas krijgt gratis toegang tot het museum.
 • Oude Ambachten en Speelgoed Museum in Terschuur: Op vertoon van de Autipas krijgt u de mogelijkheid om op een rustige plek extra uitleg te krijgen over uw bezoek.
 • De 4 Plopsa-parken: zijn autismevriendelijk. Dit geldt voor Plopsaland De Panne; Plopsa indoor Hasselt; Plopsa Coo en Plopsa Indoor Coevorden: op vertoon van uw Autipas krijgt u naast een voordelige gehandicaptentarief voor het kind met autisme ook een gratis ticket voor de vaste begeleider. Bij de entree van het park ontvangt u een speciale gids met nuttige informatie voor bezoekers met een handicap. Ook krijgt u een voorrangspas, die via de uitgang speciale toegang biedt tot de meeste attracties.
 • Spoorwegmuseum Utrecht: Het personeel van het museum is op de hoogte van de Autipas. Bij vragen kunt u zich tot hen richten.

Efteling accepteert geen Autipas!
Helaas, de Efteling accepteert de Autipas niet. Mensen met autisme die de Efteling willen bezoeken krijgen geen ontheffing van de wachtrijen. U kunt wel vooraf uw huisarts vragen om een speciale verklaring te schrijven, waarin staat dat de persoon met autisme absoluut niet zelfredzaam is en niet zonder begeleiding het park en/of de attracties kan bezoeken. Alleen met deze doktersverklaring zal het park een uitzondering maken. Kijk voor de voorwaarden van de Efteling op de website.

Heb je nog meer vragen over de Autipas of het hebben van autisme? Bezoek de website www.autisme.nl

Deel deze pagina via: