Tics

Steeds met je ogen moeten knipperen, een raar gezicht trekken of schudden met je hoofd. Elke keer opnieuw een bepaald geluid maken zoals kuchen, snuiven of juist hele woorden zeggen. Iedereen heeft wel iets wat hij of zij vaak doet. Maar als het meerdere keren op een dag gebeurt kan je last hebben van tics.

Wat zijn tics?

Iedereen heeft wel iets wat hij of zij vaak doet, bijvoorbeeld kuchen of stopwoordjes gebruiken. Maar het kan zijn dat je iets hebt wat je meerdere keren op een dag doet. Je hebt het gevoel dat je steeds met je ogen wil knipperen of met je hoofd moet schudden. We spreken dan van een tic-stoornis. Er wordt daarbij een verschil gemaakt tussen een beweging of een geluid dat je constant maakt. Het kan ook zijn dat je van beiden last hebt. Als je meerdere keren op een dag zowel een beweging als een geluid maakt en daar al meer dan een jaar last van hebt, noemen we dat Gilles de la Tourette.

Tics kunnen heel vervelend zijn bij de gewone dingen die je op een dag wil doen zoals naar school gaan of met vrienden afspreken. Ook is het vervelend als je steeds weer uit moet leggen waarom je zo doet.

Voorbeelden:

  • Bewegingen: met je ogen knipperen, je neus ophalen, met je hoofd of lichaam schudden, dingen aanraken of gebaren maken.
  • Geluiden: kuchen, snuiven, knorren en woorden of zinnen steeds opnieuw zeggen. Het kan ook zijn dat je steeds een scheldwoord opnieuw zegt.

Hoe ontstaan tics?

Tics heb je vaak al vanaf je geboorte. Een bepaald gebiedje in je hersenen zorgt ervoor dat je last hebt van de tics. En vaak heeft iedereen wel een tijdje een beweging of geluid (stopwoordje) die hij of zij vaker doet of zegt. Soms in een drukke of spannende tijd.

Hoe vaak komt het voor?

Tics komen vaak voor bij kinderen, maar kan je meestal pas vanaf 4 jaar zien. Het kan zijn dat je minder last krijgt van de tics als je ouder wordt en het kan zelfs helemaal over gaan. Maar het kan ook zijn dat je er altijd last van blijft houden. Ongeveer 2 op de 100 kinderen hebben last van tics.

Wil je meer weten over de behandeling van Tics?

Deel deze pagina via: