• Ik heb...
  • Verslaving én een psychisch probleem

Verslaving én een psychisch probleem

Eén, twee biertjes moet toch kunnen? Of op z'n tijd een joint? Dat vind je misschien wel gezellig en ontspannend af en toe. Maar wat als je niet meer zonder kan, omdat bepaalde problemen erdoor verdwijnen? En je vrienden en ouders opmerken dat je wel heel vaak een biertje neemt of sigaret of drugs nodig hebt? Dan kan het zijn dat je verslaafd bent aan een bepaald middel. Dan heb je dat middel, zoals een glas alcohol, nodig om je goed te voelen. Misschien komt dat omdat je ook een ander (psychisch) probleem hebt. Onderzoek laat zien dat jongeren die een psychisch probleem hebben, zoals depressie, ADHD of angst, meer kans hebben om een verslaving te ontwikkelen.

Wat is een verslaving?

Veel jongeren drinken wel eens een glas alcohol, of genietenen van een sigaret. Maar als dit heel regelmatig voorkomt en je heel veel gebruikt, kan dit leiden tot een verslaving. Dan vind je het heel moeilijk om bijvoorbeeld geen alcohol te drinken, en dan lukt het ook niet om het te laten staan. Er zijn verschillende middelen die verslavend kunnen zijn: sigaretten, alcohol, wiet, XTC, cocaïne, heroïne, maar ook bepaalde medicijnen. Het kan zijn dat je verslaving samenhangt met andere problemen die je hebt: bijvoorbeeld een depressie, autisme, ADHD of een eetstoornis. Zo kan het zijn dat je helemaal niet lekker in je vel zit, of ruzie hebt met je ouders en je beter voelt als je veel alcohol drinkt. Of andersom: dat je door veel te blowen juist een psychose krijgt.

Waar heb je last van bij een verslaving:

  • Problemen met geld, politie, omgang met verkeerde mensen.
  • Niet meer dingen kunnen bereiken op school, werk of thuis.
  • Door gebruik van het middel in problematische en gevaarlijke situaties komen.
  • Voortdurend het middel gebruiken ondanks dat het problemen veroorzaakt in je omgeving en voor jezelf.
  • Wennen aan het middel, en je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken.
  • Je niet lekker voelen als je het middel niet neemt: ontwenningsverschijnselen.
  • Moeilijk om het middel niet te nemen.
  • Liegen tegen andere mensen over hoe vaak je het middel gebruikt.

Hoe ontstaat een verslaving?

Een verslaving kan ontstaan doordat je problemen hebt met jezelf (bijvoorbeeld depressief, angst), of met je omgeving (door bijvoorbeeld ADHD, autisme). Dat kan ervoor zorgen dat je middelen als drank of drugs gaat gebruiken om je beter te voelen. Of je hebt moeite om aansluiting te vinden bij je leeftijdsgenoten, en daarom doe je met hen mee als ze roken of drinken. Als je steeds meer gaat gebruiken, kan dit leiden tot een verslaving. Als een verslaving in de familie voorkomt, heb je zelf meer kans om het te krijgen.

Hoe vaak komt het voor?

Van de Nederlandse jongeren heeft 3,8 % een verslaving én een psychisch probleem.

Wil je meer weten over de behandeling van verslaving?

Deel deze pagina via: