Wat is een psychisch probleem?

Let op: het kan zijn dat iemand jou gezegd heeft dat je een probleem hebt.

Je bent niet de enige.

Veel kinderen en jongeren in Nederland hebben op enig moment een probleem. Ook kunnen ze verschillende problemen tegelijk hebben. Je kunt denken aan stress, aan tegenslag, aan narigheid thuis, op school of met vrienden. Zie het als een ontregeling, als uit balans zijn. Niet nodig om weg te moffelen, niet nodig om je voor te schamen.

Er is door wetenschappers veel onderzoek verricht naar dit soort problemen. Het zit ingewikkeld in elkaar. Hier leggen we zo goed en kort mogelijk uit wat er inmiddels bekend is over deze problemen: wat je voelt, hoe het ontstaat, hoe je er mee om kan gaan, hoe je er af komt.

We gebruiken daarvoor de woorden omdat wetenschappers en dokters die gebruiken. Deze begrippen worden steeds meer onderdeel van onze dagelijkse taal. Je kunt er over twisten of dat goed is of niet. In ieder geval is het nu benoembaar en bespreekbaar.

Maar voor jou lijkt het ons belangrijk dat je weet dat je veel meer bent dan je probleem.

Blijf vooral ook vertrouwen op je goede kanten. Doe dingen waar je goed in bent, die je leuk vindt. Doe dat zo vaak als het kan.

Iedereen heeft wel iets: een hobby, een sport, iets wat je interesseert. De een kan goed tekenen, een ander houdt van muziek of kan goed met dieren omgaan. Zoek steun bij positieve mensen, ouders, vrienden, een leraar, een trainer, een tante of oom. Zo kan je door een moeilijke tijd heen komen.

Deel deze pagina via: