Behandeling van ADHD

Hoe weet je of je ADHD hebt?

Het kan zijn dat je zelf merkt dat je ergens mee zit of dat je problemen hebt. Het kan ook zijn dat je ouders of leraren op school dat merken. Vaak zal je dan eerst naar een huisarts of naar het sociale wijkteam in jouw buurt gaan. Als zij denken dat je misschien ADHD hebt, word je doorgestuurd naar een psycholoog en/of een psychiater. Door gesprekken en soms door testjes, kunnen zij samen met jou onderzoeken waar je problemen vandaan komen en hoe je daarmee geholpen kan worden. Het kan zijn dat je problemen niet alleen door ADHD komen, maar ook door andere dingen. Je bent bijvoorbeeld ook snel boos of bang. De psycholoog of psychiater maakt met jou en je ouders een plan om je te helpen. Soms worden ook andere problemen naast je ADHD behandeld.

Gaat het over?

ADHD gaat eigenlijk nooit helemaal over, maar je kan wel leren er beter mee om te gaan. Het kan zijn dat als je volwassen bent je er niet meer zoveel last van hebt. Bijna de helft van iedereen met ADHD heeft er niet meer zo veel last van als hij of zij ouder wordt. Dit komt ook doordat iedereen zijn eigen manieren en trucjes ontwikkelt om met dingen om te gaan.

Behandeling

Als er beter bekend is wat je problemen zijn, kan jij samen met je ouders goede hulp en oplossingen gaan zoeken om je beter te gaan voelen. Er zijn verschillende vormen van hulp en behandeling:

Psycholoog
Een psycholoog kan samen met jou een plan maken. Je komt regelmatig praten over hoe het met je gaat en bedenkt samen oplossingen voor problemen waar je mee zit.

Informatie over ADHD
Je leert wat je problemen precies zijn en hoe ze zijn ontstaan. Zo kan je er beter mee omgaan en krijg je meer zelfvertrouwen. Ook praat je over de voor- en nadelen van de behandeling en over wat er gebeurt als je je gedrag verandert.

Gedragstherapie
Zelf kan je door middel van gedragstherapie leren omgaan met ADHD. Dat betekent dat je leert wat je het beste kan doen in verschillende situaties. Je leert dan om beter na te denken over wat je doet en om beter om te gaan met andere kinderen. Het is niet zo dat je minder druk wordt door de gedragstherapie of dat je leert om je beter te concentreren. Zo'n therapie kan in een groep plaatsvinden of voor jou alleen.

Medicijnen
Het kan zijn dat je samen met je ouders en een arts/psychiater gaat bespreken of je ook medicijnen nodig hebt. Die kunnen ervoor zorgen dat je minder druk bent en je wat rustiger voelt. Deze medicijnen moeten wel elke dag goed worden ingenomen. Sommige medicijnen werken ongeveer 4 uur, andere werken ongeveer 7 uur en sommige werken wel 9 tot 12 uur. Er zijn ook handige hulpmiddelen om te zorgen dat je je pillen niet vergeet, zoals een app op je mobiel of een weekpillendoosje. Het is belangrijk om goed te onderzoeken welke medicijnen voor jou het beste werken. Elk medicijn kan ook bijwerkingen hebben. Dat betekent dat je juist van andere dingen last krijgt. Die bijwerkingen kunnen ook tijdelijk zijn. Wil je meer weten over de medicijnen die er zijn voor AD(H)D? Kijk dan eens bij Begrijp je medicijn of bezoek de website van Balans.

Oudertraining
Op een oudertraining leren je ouders wat ze kunnen doen om je te helpen. Zij kunnen bijvoorbeeld er voor zorgen dat alles op een dag op een vaste manier gaat. Tijdens die oudergespreksgroepen kunnen ouders ook van elkaar leren. Ze kunnen tips en trucjes delen over wat bijvoorbeeld goed werkt bij hun thuis.

Hersentraining of dieet
Tegenwoordig zijn er ook speciale computerspellen en programma's waarmee je je hersenen kan trainen. Braingame Brian en Cogmed zijn voorbeelden daarvan. Ook met neurofeedback kun je je hersenen trainen. Soms kan het helpen op een speciaal dieet te volgen. Het is nog niet helemaal duidelijk of de hersentrainingen en diëten echt helpen bij kinderen met ADHD. Wetenschappers aan de universiteit zijn dat nog aan het onderzoeken. Daarom worden ze minder vaak gebruikt dan bijvoorbeeld medicijnen of gedragstherapie.

Voor je omgeving

Je brengt door de week veel tijd door op school. Daarom is het belangrijk dat ze op school ook weten wat er aan de hand is. Ook kun je samen met je ouders kijken hoe ze je op school kunnen helpen. Bijvoorbeeld met een rustigere plek in de klas of kortere opdrachten. Het kan zijn dat je in een ander tempo werkt dan klasgenootjes. Soms is het dan beter om naar een speciale school te gaan. Als je op de middelbare school zit, kan het dat je het moeilijk vindt om je huiswerk te plannen of op tijd te beginnen met leren voor een toets. Je kunt dan huiswerkbegeleiding krijgen.

Wil je nog meer weten over ADHD? Kijk dan op www.balansdigitaal.nl.

Deel deze pagina via:
Reageren

Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond je niet precies wat je zocht?
Laat het ons weten.