Home   ›   Licht verstandelijke beperking

Licht verstandelijke beperking

Betrouwbare kennis over een licht verstandelijke beperking, speciaal geschreven voor jongeren. Wat is een licht verstandelijke beperking (LVB)? Hoe weet je of je het hebt? Welke behandelingen zijn er?

Je snapt niet altijd wat de juf of meester bedoelt. Andere kinderen snappen dit dan wel. Omgaan met andere kinderen vind je soms lastig. Je hebt vaak hulp nodig van anderen. Van deze dingen kan je last hebben als je een licht verstandelijke beperking hebt. De afkorting daarvan is LVB.

De teksten zijn opgesteld in samenwerking met experts en ervaringsdeskundigen. Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie houdt deze informatie up-to-date.

Wat is een licht verstandelijke beperking (LVB)?

Een licht verstandelijke beperking is een moeilijk woord. Het betekent dat je dingen moeilijk vindt die voor anderen makkelijk zijn. Zoals leren. Of plannen maken. Met vrienden omgaan. Of problemen oplossen.

De afkorting van licht verstandelijke beperking is ‘LVB’. Mensen kunnen niet zien dat je een LVB hebt. En vaak merken ze het ook niet. Dat kan lastig zijn. Want dan denken ze dat je iets begrijpt, maar eigenlijk snap je het niet. Je wilt soms liever niet zeggen dat je het niet snapt.

Waar kan je last van hebben als je een LVB hebt?

Bijvoorbeeld:

  • Je kan moeilijk leren.
  • Je kan moeilijk dingen onthouden.
  • Je snapt vaak niet wat anderen zeggen.
  • Je snapt vaak niet waarom je iets voelt
  • Je hebt meer uitleg nodig dan andere kinderen. Je wilt liever niet dat anderen dit weten.
  • Je wilt dingen zelf kunnen. Dat is moeilijk.
  • Vrienden maken is lastig.
  • Grapjes begrijp je vaak niet.
  • Je hebt het gevoel dat anderen jou niet begrijpen. Je hebt het gevoel dat je het niet goed doet. Dat maakt je verdrietig of boos of bang.

Als je van deze dingen last hebt, geeft je dat geen goed gevoel. Misschien probeer je het te verbergen. Misschien heb je nog meer problemen. Ben je heel druk? Of ben je heel bang voor iets? Ben je soms erg verdrietig en ongelukkig? Is er thuis veel ruzie?

Vraag je vader, moeder, broer of zus om mee te lezen. Misschien heb je namelijk ook last van een van deze dingen:

Je hoeft je niet te schamen als je een LVB hebt. Er zijn namelijk veel dingen die jij goed kunt!
Er zijn mensen die jou kunnen helpen om je beter te voelen. Je kunt aan je ouders vragen of je een gesprek met zo iemand mag hebben.

Terug naar boven

Heb je hulp nodig?

Als je iets niet snapt of hulp nodig hebt kan Steffie.nl je misschien helpen. Steffie legt moeilijke dingen op een makkelijke manier uit. Ga naar Steffie.nl.

Je ouders of andere mensen om je heen kunnen meer lezen over LVB bij het Kenniscentrum LVB.

Terug naar boven

Direct hulp nodig?