Eetstoornis bij jonge kinderen

Ook jonge kinderen kunnen moeite hebben met eten. Dat kan komen doordat eten pijnlijk is, maar het kan ook zijn dat ze niet meer willen eten doordat ze eten heel erg vies vinden.

Wat is een eetstoornis bij jonge kinderen?

Eten is iets wat we allemaal elke dag doen en ook nodig hebben. Het is ook heel normaal dat iedereen ontbijt, lunch en avondeten eet. Voor jonge kinderen is goed eten extra belangrijk, omdat zij nog heel veel moeten groeien, en hun lichaam goede voeding nodig heeft. Eten is meestal ook gezellig! Het is jammer als daar problemen bij komen kijken. Het maakt vaders en moeders vaak heel erg bezorgd.

Bij jonge kinderen komen de volgende eetproblemen voor:

  • "Sommige jonge kinderen eten weinig, en met tegenzin. Ouders proberen soms teveel om hun kind meer te laten eten, waardoor het kind nog minder zin heeft om goed te eten.
  • "Als jonge kinderen eten echt heel erg vies vinden, kan er ook een eetprobleem ontstaan. Hierdoor kunnen ze niet goed groeien.
  • "Als kinderen ziek zijn geweest, bijvoorbeeld last van hun buik hebben of moeite hebben met slikken, dan kunnen ze hierdoor een tegenzin krijgen voor eten.
  • "Sommige kinderen willen helemaal niets eten, of ze slikken het eten helemaal niet door.

Hoe ontstaat een eetstoornis bij jonge kinderen?

Moeite hebben met eten, of niet willen eten, komt soms doordat een kind pijn heeft bij het eten. Dit is een lichamelijke reden. Een andere reden is dat er iets is gebeurd waardoor een kind niet meer eet. Ook kan het zijn dat kinderen eten gewoon zo vies vinden, dat ze het echt niet willen eten. Sommige kinderen zijn niet gewend om bijvoorbeeld groente te eten, en dat moeten ze dan echt leren.

Hoe vaak komt het voor?

Bij 25 tot 40% van de jonge kinderen komen wel eens eetproblemen voor, maar zij hebben er later geen last meer van. Bij jonge kinderen die meer problemen hebben bij hun groei, komen eetproblemen vaker voor.

Wil je meer weten over de behandeling van eetstoornissen bij jonge kinderen?

Deel deze pagina via:
Reageren

Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond je niet precies wat je zocht?
Laat het ons weten.