Behandeling van autisme

Hoe weet je of je autisme hebt?

Het kan zijn dat je zelf merkt dat je ergens mee zit of dat je problemen hebt. Maar het kan ook zijn dat je ouders of leraren op school dat merken. Vaak zal je dan eerst naar een huisarts of naar het sociale wijkteam in jouw buurt gaan. Als zij denken dat je misschien autisme hebt, word je doorgestuurd naar een psycholoog en/of een psychiater. Door gesprekken en door testjes onderzoeken zij waar je problemen vandaan komen en hoe je daarbij geholpen kan worden. Het kan zijn dat je problemen niet alleen door autisme komen, maar ook door andere dingen. Je bent bijvoorbeeld ook heel druk of voelt je vaak verdrietig.

Gaat het over?

Autisme gaat vaak nooit helemaal over, maar door behandeling kan je wel leren er beter mee om te gaan.

Behandeling

Als bekend is wat je problemen zijn dan maakt een behandelaar samen met jou en je ouders een goed plan om je beter te laten voelen. Het kan zijn dat je ook met een psychiater gaat praten. Dat is een dokter die bepaalt of je ook medicijnen nodig hebt om je beter te gaan voelen. Behandeling kan op verschillende manieren:

Voor jezelf

Psycho-educatie en motivatie 
Je leert wat je problemen precies zijn en hoe ze zijn ontstaan. Zo kan je er beter mee om gaan en krijg je meer zelfvertrouwen. Ook praat je over de voor- en nadelen van behandeling en over wat er gebeurt als je je gedrag verandert.

Gedragstherapie (sociale vaardigheidstraining of TOM-training)
Zelf kan je door middel van gedragstherapie leren omgaan met autisme. Dat betekent dat je leert hoe je het beste kan doen in verschillende situaties en hoe je kan reageren. Je leert dan bijvoorbeeld hoe je beter kan omgaan met andere mensen of met leeftijdgenoten. Je leert bijvoorbeeld begrijpen hoe je aan iemand ziet dat hij of zij zich verdrietig of juist blij voelt. Ook leer je hoe je meer zelfvertrouwen krijgt en waar je juist heel goed in bent. Gedragstherapie kan alleen of in een groep.

Medicijnen
Soms kunnen medicijnen ook helpen. Er is geen speciaal medicijn voor autisme, maar het kan zijn dat je medicijnen krijgt voor andere problemen, bijvoorbeeld als je heel druk bent, snel boos of bang. Let op! Elk medicijn kan bij-effecten hebben. Dat betekent dat je juist van andere dingen last krijgt. Lees er meer over op Begrijp je medicijn.

Voor je ouders

Oudertraining
Ook is het heel belangrijk dat je ouders goed weten wat er aan de hand is en hoe ze daar mee om kunnen gaan. Je ouders leren bijvoorbeeld hoe ze jou bij sommige dingen kunnen helpen.

Voor je school

Je brengt door de week veel tijd door op school. Daarom is het belangrijk dat ze op school ook weten wat er aan de hand is zodat ze er daar ook goed mee om kunnen gaan en rekening met je kunnen houden. Zo kunnen leraren jou goed helpen met het maken van opdrachten. En het kan ook zijn dat je in een ander tempo werkt dan klasgenootjes. Soms is het dan beter om naar een speciale school te gaan.

Deel deze pagina via:
Reageren

Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond je niet precies wat je zocht?
Laat het ons weten.