Home   ›   Kindermishandeling

Kindermishandeling

Betrouwbare kennis over kindermishandeling, speciaal geschreven voor jongeren. Hoe weet je of het kindermishandeling is? Waar kun je hulp vinden?

Je gaat graag naar school of naar een vriend of vriendin, want thuis is het niet leuk. Je bent vaak alleen of er is veel ruzie thuis. Het kan ook zijn dat er juist op school of bij familie en kennissen nare dingen gebeuren. Je vindt het waarschijnlijk moeilijk om er met iemand over te praten.

De teksten zijn opgesteld in samenwerking met experts en ervaringsdeskundigen. Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie houdt deze informatie up-to-date.

Wat is kindermishandeling?

Kindermishandeling betekent dat iemand op een slechte manier met jou omgaat waardoor je pijn hebt, of verdrietig of bang wordt. Kindermishandeling is erg ingrijpend. Het gaat over vervelende dingen die thuis, op school of bij familie en kennissen met jou gebeuren. Het kan zijn dat je geslagen wordt, dat je thuis altijd schoon moet maken en eten kookt of dat er iemand aan je lijf zit zonder dat jij dat wilt. Je wordt er misschien erg verdrietig van en durft er met niemand over te praten. Je denkt misschien veel aan wat er gebeurt en daardoor vind je het bijvoorbeeld moeilijk om op te letten op school.

Er zijn verschillende soorten kindermishandeling:

  1. Lichamelijke mishandeling: dit betekent dat een bekende je pijn doet, bijvoorbeeld door slaan of schoppen.
  2. Geestelijke mishandeling: wanneer je uitgescholden wordt, te horen krijgt dat je niks goed kan doen of als iemand je expres bang maakt kan je te maken hebben met geestelijke mishandeling.
  3. Verwaarlozing: dit betekent dat je ouders niet veel tijd voor je hebben. Je bent vaak alleen thuis. Je moet voor jezelf zorgen en misschien ook voor je broertjes of zusjes. Je ouders zijn druk en nemen weinig tijd om dingen met jou te doen, zoals samen op de bank televisiekijken. Je zou het leuk vinden om te vertellen hoe het op school gaat. Maar je ouders vragen er niet naar. Ze zijn druk met hun eigen problemen.
  4. Getuige zijn van huiselijk geweld: horen of zien dat je ouders ruzie maken en/of elkaar pijn doen is niet leuk. Je wordt er verdrietig van en wil niet dat je ouders ruzie maken. Zelf kan je er niets aan doen. Als je ouders veel ruzie maken waar jij bij bent dan is dit ook kindermishandeling.
  5. Seksuele mishandeling: als iemand aan jouw lichaam zit zonder dat jij dat goed vindt, op privéplekken zoals je billen, borsten, vagina of piemel. Het kan ook zijn dat een volwassene wil dat je die plaatsen aanraakt op zijn of haar lichaam. Bekijk ook deze video over lichamelijke keuzevrijheid.

Waarom mishandelen sommige volwassenen?

Misschien vinden je ouders of anderen die je slecht behandelen het moeilijk om met kinderen om te gaan en ze op te voeden. Bijvoorbeeld omdat ze zelf een nare jeugd hebben gehad, of omdat ze nu problemen hebben. Onthoud in ieder geval: degene die mishandelt is daarvoor verantwoordelijk, niet degene die mishandeld wordt. Het is nooit jouw schuld.

Hoe vaak komt het voor?

In 2005 is er een onderzoek gedaan in Nederland. Hieruit kwam dat ongeveer 1 kind in elke klas te maken heeft met kindermishandeling. Dit is een schatting. Veel kinderen vinden het moeilijk om te vertellen dat ze het hebben meegemaakt. Hierdoor is het lastig om een precies te weten hoeveel kinderen het echt zijn. Als je mishandeld wordt is het belangrijk dat je met iemand er over praat, zodat je geholpen kunt worden. Je bent niet de enige.

Terug naar boven

Wanneer je kindermishandeling meemaakt is dat erg ingrijpend en kan dat grote gevolgen hebben. Als je er met iemand over praat kan dit opluchten. Er zijn mensen die kinderen en ouders helpen als er sprake is van kindermishandeling. Kindermishandeling kan een trauma veroorzaken. Lees meer over een trauma.

Wil je meer weten? Of wil je graag weten wat je kunt doen als je hiermee te maken hebt? Met de Kindertelefoon kun je over alles praten. Ook kun je terecht bij Veilig Thuis.

Week tegen Kindermishandeling

Terug naar boven

Direct hulp nodig?