Home   ›   Spiekbrief voor je spreekbeurt

Spiekbrief voor je spreekbeurt

Op school moet je weleens een spreekbeurt geven. Misschien wil jij wel een spreekbeurt geven over een onderwerp dat met psychische problemen te maken heeft. Er zijn  een paar handige trucs die je kunnen helpen om de spreekbeurt zo goed mogelijk te doen.

Hieronder de zeven stappen die van jouw spreekbeurt een succes maken:

1. Voorstellen en inleiding onderwerp

Vertel wie je bent en wat het onderwerp van je spreekbeurt is.
Leg ook uit waarom je je spreekbeurt over dit onderwerp houdt. Misschien heb je zelf een psychisch probleem of heb je dit onderwerp gekozen omdat je broertje of zusje er last van heeft.

2. Wat is …. (hier noem je het onderwerp dat je gekozen hebt, bijvoorbeeld ADHD of autisme)?

Je probeert zo goed mogelijk uit te leggen wat je onderwerp precies is. Bedenk daarbij dat degene die naar je luistert er helemaal niks van af weet. Geef veel voorbeelden! Waar ben je minder goed in en waar ben je juist heel goed in? Als je je spreekbeurt bijvoorbeeld over ADHD houdt, dan kan je hier vertellen waar je last van hebt als je ADHD hebt.

3. Hoe ontstaat …. (hier noem je weer het onderwerp dat je gekozen hebt, bijvoorbeeld Angst of Eetstoornissen)?

Had je het al toen je geboren werd of is het gekomen toen je ouder was? En hoe komt het dat jij of een familielid van je het heeft?

4. Hoe vaak komt het voor?

En bij welke mensen komt het meer voor dan anderen? Waarom is dat zo?

5. Behandeling van …. (hier noem je weer het onderwerp dat je gekozen hebt)

Hier leg je uit wat jij er zelf aan doet om minder last van je psychische probleem te hebben. Je vertelt bijvoorbeeld dat je naar een therapie gaat. Wat gebeurt daar? Met wie? Vertel bijvoorbeeld wat een therapeut, psycholoog of psychiater is. Welke oefeningen doe je in die therapie en welke medicijnen krijg je?

6. Wat kunnen anderen doen om jou te helpen?

Hier kan je tips geven aan je klasgenoten over hoe ze jou kunnen helpen. Wat ze bijvoorbeeld tegen je kunnen zeggen of wanneer ze aan jou kunnen merken dat je ergens last van hebt.

7. Zijn er nog vragen?

Aan het einde van je spreekbeurt krijgen je klasgenoten en de leraar de kans om vragen te stellen. Misschien hebben ze iets van wat jij net verteld hebt nog niet helemaal begrepen, of willen ze er graag meer over weten.

Alle informatie voor een spreekbeurt over psychische problemen vind je op deze site. Kijk bovenin bij ‘Ik heb’.

Let op! Soms moet je bij de voorbereiding van je spreekbeurt meerdere soorten bronnen gebruiken. Dus je mag dan niet alleen informatie van het internet halen, je moet bijvoorbeeld ook boeken gebruiken. Bij elk psychisch probleem op Brainwiki.nl staat ook een boekenlijst. Ook kun je veel info vinden in de bibliotheek bij jou in de buurt of op school.

Succes!

Spreekbeurtstress

Vind je het spannend om iets te vertellen voor de klas? Je bent zeker niet de enige. Veel kinderen hebben last van zenuwen voor een spreekbeurt. Hoe voelt dat precies, waar komt dat dan door en: wat kun je doen tegen die zenuwen? Het Jeugdjournaal vertelt je er alles over.

Direct hulp nodig?