Behandeling van verslaving

Hoe weet je of je een verslaving hebt?

Misschien dat je zelf al het idee hebt dat je niet meer zonder een bepaald middel kan. Dat je hebt geprobeerd te stoppen, maar dat het niet is gelukt. Het kan ook zijn dat je ouders of vrienden merken dat er iets aan de hand is. Vaak zal je eerst naar je huisarts gaan, om je probleem uit te leggen. Hij of zij zal je als het nodig is doorsturen naar een psycholoog en/of psychiater, die kan kijken of er een verband is tussen een eventueel psychisch probleem en je verslaving. Als je al bij een psychiater komt, vertel diegene dan over je eventuele verslaving. Door gesprekken en testjes onderzoeken zij waar je problemen vandaan komen en hoe je daarbij geholpen kan worden. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen!

Gaat het over?

Een verslaving kan met een goede behandeling over gaan. Bij een verslaving heb je vaak last van een lichamelijke en een emotionele verslaving. Een lichamelijke verslaving is dat je bijvoorbeeld hoofdpijn krijgt als je geen koffie meer drinkt. Een emotionele verslaving is dat je chagrijnig wordt als je stopt met roken. Een lichamelijke verslaving gaat vaak als eerste over, maar de emotionele verslaving is het moeilijkste. Het kan zijn dat je altijd je best moet blijven doen om een middel niet te nemen. Dus ook geen glaasje alcohol meedrinken met je vrienden als je net van je verslaving af bent: je moet zelf de wilskracht hebben om helemaal niks meer te gebruiken. Vraag hulp aan je psycholoog, psychiater of bij een speciaal behandelcentrum of kliniek.

Behandeling

Mensen die verslaafd zijn denken vaak zelf dat ze er zo mee kunnen stoppen. Soms lukt dit, maar vaak is er echt behandeling nodig.

Behandeling kan op verschillende manieren:

Voor jezelf

Psycho-educatie en motivatie
Je leert wat je problemen precies zijn en hoe ze zijn ontstaan. Zo kan je er beter mee om gaan en krijg je meer zelfvertrouwen. Ook praat je over de voor- en nadelen van je middelengebruik.

Gedragstherapie
Zelf kan je door middel van gedragstherapie leren omgaan met een verslaving. Dat betekent dat je leert hoe je het beste kan doen in verschillende situaties. Gedragstherapie kan alleen of in een groep. Soms is het beter om even weg te zijn uit te omgeving, en je volledig te richten op je verslaving. Er zijn in Nederland verschillende klinieken die jongeren met een verslaving én een psychisch probleem kunnen helpen, door middel van een persoonlijk programma. Vaak werk je samen met een groep aan je verslaving en leer je van elkaars ervaringen. Dan woon je bijvoorbeeld drie maanden in een kliniek, en krijg je als je weer thuis bent nazorg.

Gezins therapie
Ook is het heel belangrijk dat je ouders goed weten wat er aan de hand is en hoe ze daar mee om kunnen gaan. Je ouders leren bijvoorbeeld hoe ze jou bij sommige dingen kunnen helpen. Je leert met je hele gezin om oplossingen te verzinnen voor jouw problemen. Soms wordt er therapie gegeven met meerdere gezinnen tegelijk, dit heet multi-familietherapie.

Voor je ouders

Oudertraining
Meestal leren vooral je ouders wat ze kunnen doen om ervoor te zorgen dat jij je beter voelt. Ze leren dan alleen of in een groep met andere ouders hoe ze jou kunnen helpen. Ze kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat alles op een dag op een vaste manier en tijd gaat zodat jij goed kan opletten bij wat je doet en niet aan andere dingen denkt.

Deel deze pagina via:
Reageren

Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond je niet precies wat je zocht?
Laat het ons weten.