Autisme

Niet zo makkelijk met andere mensen kunnen praten of niet zoveel van ze begrijpen. Het moeilijk vinden als er veel verandert. Iets heel interessant vinden en er alles van weten, bijvoorbeeld van auto's. Dat zijn typische dingen die je kan hebben als je autisme hebt. Maar er zijn verschillende soorten autisme en niet iedereen die autisme heeft is hetzelfde. Je bent met andere mensen vaak niet zo handig, maar er zijn ook veel dingen waar je juist heel erg goed in bent.

Wat is Autisme?

Als je autisme hebt vind je het vooral moeilijk om contact te maken met anderen. Het kan zijn dat je het lastig vindt om met anderen een gesprek te voeren. Ook vind je het moeilijk om sommige dingen te begrijpen zoals andere mensen dat begrijpen. Je begrijpt niet dat als iemand bijvoorbeeld boos of verdrietig kijkt wat hij daar precies mee bedoelt. En andersom: mensen begrijpen jou niet en vinden het moeilijk om met jou om te gaan. Het kan zijn dat je het prettig vindt als dingen steeds op dezelfde manier gaan en er niet veel verandert om je heen. Wat via horen, zien, voelen, proeven en ruiken binnenkomt in je hoofd wordt door je hersenen anders verwerkt. Het komt anders in je hoofd dan bij andere mensen.

Waar kan je last van hebben als je autisme hebt:

 • Niet zo makkelijk vrienden kunnen maken.
 • Moeilijk vinden om contact te hebben met anderen, je vindt het bijvoorbeeld vervelend als iemand je aanraakt.
 • Niet zo goed kunnen begrijpen hoe iemand anders zich voelt.
 • Moeite hebben met taal en praten. Je vindt het bijvoorbeeld lastig om grapjes van anderen te begrijpen.
 • Niet gevoelig zijn voor dingen die om je heen gebeuren. Je trekt bijvoorbeeld een t-shirt aan en voelt niet dat het eigenlijk best koud is die dag. Of je bent heel erg gevoelig voor dingen om je heen, je kan bijvoorbeeld niet goed tegen harde geluiden.
 • Niet zo goed mee kunnen komen op school.
 • Heel erg bang zijn voor sommige dingen.
 • Ergens heel erg geïnteresseerd in zijn, bijvoorbeeld in computers.
 • Je houdt niet van veranderingen

Maar niet iedereen met autisme is hetzelfde. Er zijn verschillende soorten.

 • Asperger (genoemd naar de deskundige die het ontdekte): Dat is bijna hetzelfde als autisme, je vindt het bijvoorbeeld ook moeilijk om contact te maken met andere mensen. Maar je hebt geen problemen met taal en kan goed meekomen op school.
 • PDD-NOS: Je hebt last van dezelfde dingen als bij autisme, maar minder erg of maar een paar van de genoemde dingen. Je vindt het lastig om met leeftijdgenootjes om te gaan. Vaak voel je dat anderen je niet goed begrijpen, maar je doet zo hard je best om net zo als hen te zijn. Dat lukt helaas niet altijd goed en je snapt niet goed waardoor dat komt. PDD-NOS is een Engelse afkorting voor Pervasive Developmental Disorder Not Otherwise Specified. In het Nederlands betekent dat een ontwikkelingsstoornis. Je hebt moeite om nieuwe dingen te leren.

Hoe ontstaat Autisme?

Je krijgt autisme vooral doordat het erfelijk is. Dat betekent dat als één van je ouders en broers of zussen het hebben er een bepaalde kans is dat jij het ook krijgt. Als je autisme hebt dan werken je hersenen anders. Maar daar kun je helemaal niets aan doen, daar word je mee geboren.

Hoe vaak komt het voor?

In Nederland heeft ongeveer 1 van de 100 kinderen autisme.

Wil je meer weten over de behandeling van Autisme?

Deel deze pagina via: