Eetstoornis

Bang om te eten of bang om aan te komen, ook al heb je best wel erge trek? Of kan je juist niet stoppen met eten of snoepen en heb je soms zo veel spijt dat je dan wilt overgeven? Iedereen laat wel eens eten staan wat ie niet lekker vindt of niet kent en eet juist wel eens veel te veel van zijn of haar lievelingseten maar als dit te vaak gebeurt heb je misschien last van een eetstoornis. Ook jonge kinderen kunnen een eetstoornis hebben als ze eten écht niet lekker vinden of gewoon helemaal niks wíllen eten.

Wat is een Eetstoornis?

Eten is iets wat we allemaal elke dag doen en ook nodig hebben. Het is ook heel normaal dat je ontbijt, lunch en avondeten eet. Het is zo normaal dat je er eigenlijk bijna niet over nadenkt. Wanneer je een eetstoornis hebt, is dit anders. Je bent dan de hele dag bezig met wat je moet eten, hoe laat je moet eten en hoeveel je moet (of mag) eten. Doordat je de hele dag bezig bent met denken aan eten, kan het zijn dat je minder contact hebt met je vriendjes en vriendinnetjes. Bezig zijn met eten, kan op verschillende manieren, er zijn namelijk verschillende soorten eetstoornissen.

Eetstoornissen die het meest voorkomen:

  • Anorexia nervosa (anorexia):Als je anorexia hebt eet je veel minder dan je nodig hebt om je goed te ontwikkelen en op te kunnen letten op school of je huiswerk goed te maken. Hierdoor ben je te klein of te dun. Bovendien ben je waarschijnlijk bang om aan te komen of vind je jezelf te dik en zit je bijna nooit stil. Als je hele erge anorexia hebt, kan het zelfs zijn dat je wel eens flauwvalt of niet (meer) ongesteld wordt. Het (te) weinig eten geeft je een gevoel van zekerheid en controle.
  • Boulimia nervosa (boulimia):Als je boulimia hebt, ben je bang om zwaarder of dik te worden. Soms lukt het om niet te eten maar heb je daarna zulke trek dat je in één keer heel veel eet, dat heet een eetbui. Als je een eetbui hebt, heb je tijdens die eetbui het gevoel dat je pas kan stoppen als alles op is. Om te zorgen dat je niet zwaarder wordt, spuug je het eten dat je hebt gegeten uit of gebruik je pillen die er voor zorgen dat je je eten heel snel uitpoept. Soms ga je ook heel veel bewegen om niet zwaarder of dik te worden. Voor online hulp bij boulimia klik je hier.
  • Eetstoornis niet anders omschreven: Dit zijn alle eetstoornissen die wel lijken op anorexia of boulimia maar toch net anders zijn. Een voorbeeld is de eetbuistoornis. Bij de eetbuistoornis heb je wel eetbuien maar ga je daarna niet spugen, een pilletje nemen om snel te poepen of meer bewegen. Wel heb je na de eetbui waarschijnlijk een heel rottig gevoel waardoor je even nergens zin in hebt en niemand wil zien.
  • Eetstoornis bij jonge kinderen:Ook jonge kinderen kunnen moeite hebben met eten. Dat kan komen doordat eten pijnlijk is, maar het kan ook zijn dat ze niet meer willen eten doordat ze eten heel erg vies vinden. Lees meer over eetproblemen bij jonge kinderen

Hoe ontstaat een eetstoornis?

Het is eigenlijk niet bekend hoe een eetstoornis kan ontstaan. Er zijn wel een paar dingen waardoor de kans groter is dan bij andere kinderen dat je een eetstoornis krijgt. Bijvoorbeeld: als iemand in je familie een eetstoornis heeft, wanneer je gepest wordt of wanneer je onzeker bent, is de kans groter dat je een eetstoornis krijgt.

Hoe vaak komt het voor?

Ongeveer 3 op de 1000 kinderen in Nederland hebben last van anorexia nervosa. Een eetstoornis niet anders omschreven komt het meeste voor maar daarvan weten we niet precies hoe vaak. Boulimia nervosa en de eetbuistoornis komen bijna niet voor bij kinderen jonger dan 16 jaar.

Wil je meer weten over de behandeling van eetstoornissen?

Deel deze pagina via: