Gedragsstoornis

Snel boos zijn, zomaar ineens. Je wil iemand slaan of schoppen. Als iemand iets zegt dat je niet leuk vindt, wil je gaan schelden en schreeuwen. Je kan er niks aan doen, maar het gebeurt steeds weer. Ook lieg je meer dan eens of maak je dingen expres stuk. Iedereen wordt wel eens zomaar heel erg kwaad, maar als je dit vaak hebt dan kan het zijn dat je te veel last hebt van agressief gedrag.

Wat is een gedragsstoornis?

Iedereen wordt wel eens ontzettend kwaad. Maar wanneer je hier vaak last van hebt en je ouders en vrienden het ook merken kan het zijn dat je je te agressief gedraagt. Je kan bijvoorbeeld ineens heel erg boos worden omdat je van je ouders iets moet doen waar je geen zin in hebt of omdat iemand op school iets tegen je zegt. Je wil het liefst gaan schelden of diegene slaan. Maar vaak weet je ook helemaal niet waardoor het komt en vind je het heel erg dat anderen jou, door je boosheid, niet meer leuk vinden.

Er zijn twee verschillende soorten agressief gedrag die bij een gedragsstoornis horen:

  • Oppositioneel opstandig gedrag: Dat betekent dat je er niet goed tegen kan als iemand tegen je zegt dat je iets moet doen of dat je juist iets niet mag doen. Je wordt daar heel erg boos van. Als je moeder bijvoorbeeld zegt dat je niet naar buiten mag, wil je juist heel hard wegrennen en zou je haar het liefst willen uitschelden of schoppen. De afkorting hiervoor is ODD. Dat is een Engelse afkorting voor Oppositional Defiant Disorder.
  • Antisociaal gedrag: Als je antisociaal doet, word je niet alleen vaak boos, maar doe je ook vaak dingen die echt niet mogen. Bijvoorbeeld schreeuwen, pesten, liegen en vechten. Ook maak je wel eens dingen stuk of steel je. Vaak vind jij dat het terecht is dat je boos wordt en ligt het volgens jou allemaal aan een ander. De afkorting hiervoor is CD. Dat is een Engelse afkorting voor Conduct Disorder.

Hoe ontstaat dit soort gedrag?

Agressief gedrag kan erfelijk zijn, je bent er dan mee geboren. Dat betekent dat je al vanaf je geboorte een bepaald karakter hebt waardoor je snel boos wordt. Je bent bijvoorbeeld heel druk en daardoor snel kwaad. Hier kan je niks aan doen. Ook kan je het krijgen door iets wat op dit moment in je omgeving gebeurt of als je vroeger iets vervelends hebt meegemaakt. Er zijn bijvoorbeeld grote problemen en ruzies in het gezin waar je woont.

Hoe vaak komt een gedragsstoornis voor?

Ongeveer 2 op de 100 kinderen in Nederland hebben last van agressief gedrag.

Wil je meer weten over de behandeling van agressie?

Deel deze pagina via: