Kindermishandeling

Je gaat graag naar school en spelen bij vriendjes. Thuis is het niet leuk. Je bent vaak alleen of er is veel ruzie thuis. Je vindt het moeilijk om er met iemand over te praten.

Wat is kindermishandeling?

Wanneer je te maken hebt met kindermishandeling is dat erg ingrijpend. Kindermishandeling heeft te maken met dingen die in je omgeving gebeuren. Thuis, op school of bij familie en kennissen. De dingen die gebeuren zijn vervelend. Het kan zijn dat je wel eens geslagen wordt, dat je thuis altijd schoon moet maken en eten kookt of dat er iemand aan je lijf zit zonder dat jij dat wilt. Het kan zijn dat je er erg verdrietig van wordt en dat je er met niemand over durft te praten.

Wat is kindermishandeling: Als iemand op een slechte manier met jou omgaat. Waardoor je pijn hebt. Verdrietig of bang wordt. Je denkt veel aan wat er gebeurt en daardoor vind je het bijvoorbeeld moeilijk om op te letten op school.

Er zijn verschillende soorten kindermishandeling:

  1. Lichamelijke mishandeling: betekent dat een bekende je lichaam pijn doet. Dit kan bijvoorbeeld door slaan of schoppen. Lees het verhaal over Tim. Hij wordt lichamelijk mishandeld.
  2. Geestelijke mishandeling: wanneer je uitgescholden wordt, te horen krijgt dat je niks goed kan doen of dat iemand je met opzet bang maakt. Dan kan het zijn dat je te maken hebt met geestelijke mishandeling. Nadia wordt geestelijk mishandeld. Lees het verhaal van Nadia.
  3. Verwaarlozing: betekent dat je ouders niet veel tijd voor je hebben. Je bent veel te vaak alleen thuis. Je moet voor jezelf zorgen en misschien ook voor je broertjes of zusjes. Je ouders zijn druk en hebben weinig tijd om dingen met jou te doen. Zoals samen op de bank televisie kijken. Je zou het leuk vinden om te vertellen hoe het op school gaat. Maar je ouders vragen er niet naar. Ze zijn druk met hun eigen problemen. Lees het verhaal van Spencer. Hij wordt verwaarloosd.
  4. Getuige zijn van huiselijk geweld: horen of zien dat je ouders ruzie maken is niet leuk. Je wordt er verdrietig van en wil niet dat je ouders ruzie maken. Zelf kan je er niets aan doen. Als je ouders veel ruzie maken waar jij bij bent dan is dit ook een soort kindermishandeling.
  5. Seksuele mishandeling: als iemand aan jouw lichaam zit zonder dat jij dat goed vindt. Op plaatsen zoals je billen, borsten, vagina of piemel. Het kan ook zijn dat een volwassene wil dat je die plaatsen aanraakt op het lichaam van hem of haar. Dit wordt seksuele mishandeling genoemd. Lees het verhaal van Kim. Bekijk ook deze video over lichamelijke keuzevrijheid.

Wil je jouw verhaal kwijt? Je kunt altijd bellen met de kindertelefoon

Hoe ontstaat kindermishandeling?

Het kan dat je ouders niet goed weten hoe ze met je om moeten gaan. Hierdoor kan het zijn dat ze slecht met jou omgaan. Het kan ook zijn dat je ouders zelf problemen hebben en hierdoor dingen verkeerd doen.

Hoe vaak komt het voor?

In 2005 is er een onderzoek gedaan in Nederland. Hieruit kwam dat ongeveer 1 kind in elke klas te maken heeft met kindermishandeling. Dit is een schatting. Veel kinderen vinden het moeilijk om te vertellen dat ze het hebben meegemaakt. Hierdoor is het lastig om een exact aantal te geven. Het is wel heel belangrijk dat je met iemand er over praat, zodat je geholpen kunt worden. Je bent niet de enige.

Behandeling

Wanneer je kindermishandeling meemaakt is dat erg ingrijpend. Als je er met iemand over praat kan dit opluchten. Er zijn ook mensen die kinderen en ouders helpen als er sprake is van kindermishandeling. Klik hier als je daarover meer wilt weten. Kindermishandeling kan een trauma veroorzaken. Wil je meer informatie over een trauma.

Wil je nog meer weten over kindermishandeling? Of wil je graag weten wat je kunt doen als je hier mee te maken hebt klik dan hier.

Deel deze pagina via: