In Mijn leven lees je over hoe je jouw psychisch probleem het beste kunt inpassen in je dagelijks leven: op school, met je vrienden of op vakantie bijvoorbeeld.
Op school
Op schoolAls je problemen hebt, kan dat invloed hebben op je werk op school. Je kunt moeite hebben om je aandacht bij je werk te houden. Misschien heb je minder plezier in je werk. Je kunt je verloren voelen in de klas, tussen de andere kinderen.
Je vrienden
Je vriendenMet vrienden doe je vaak leuke dingen. Jongeren vinden het soms lastig om met elkaar te praten over minder leuke dingen, zoals psychische problemen.
Sport en bewegen
Sport en bewegenSporten is gezond en kan heel leuk zijn. Psychische problemen kunnen het sporten moeilijker maken, maar dat hoeft gelukkig niet!
Familie
FamilieAls je niet zo lekker in je vel zit, kan praten helpen. Misschien doe je dit graag met je ouders of een ander familielid, maar vind je dat lastig.
Ervaringsverhaal over angststoornis: Nick (22 jaar)
Ervaringsverhaal over angststoornis: Nick (22 jaar)Ik zal mezelf eerst even voorstellen. Ik ben Nick, ik ben 22 jaar. Ik heb alleen een probleem wat je niet aan mij ziet, ik heb een angststoornis. Ik leef zelf de hele dag met angst en alles wat ik denk, zeg en doe komt voort uit angst en is vaak niet zoals ik het wil en bedoel. Ik durf eigenlijk helemaal niks meer.
Ervaringsverhaal over autisme: Hou eens op met autist Einstein!
Ervaringsverhaal over autisme: Hou eens op met autist Einstein!Einstein was een autist, Steve Jobs ook en Bill Gates is ook een autist. Ze hebben veel bereikt. Dat weten we nu ook wel.
Ervaringsverhaal over ADHD: Arno
Ervaringsverhaal over ADHD: ArnoArno heeft ADHD. Vroeger had hij daar veel last van. Zijn ouders en leraren op school begrepen hem niet. Ze vonden hem een druk en lastig jongetje. Toch is het hem gelukt om psycholoog te worden.
Ervaringsverhaal over verslaving (Jesse, 19 jaar)
Ervaringsverhaal over verslaving (Jesse, 19 jaar)Jesse (19 jaar) worstelde vanaf zijn tienerjaren met een drugsverslaving. Na verschillende pogingen kickte hij af tijdens een intensief traject in Zuid-Afrika. Jesse deelt zijn ervaringen met Brainwiki, en tips voor jongeren die met verslaving worstelen.
Ervaringsverhaal over psychose: Bram
Ervaringsverhaal over psychose: BramAan het eind van de zomer van 2002 heb ik een korte reactieve psychose gehad. De hele zomer heb ik zoveel gefeest en verschillende drugs gebruikt dat het op een gegeven moment mis ging.
Ervaringsverhaal over borderline persoonlijkheidsstoornis: Marit
Ervaringsverhaal over borderline persoonlijkheidsstoornis: MaritIk heb denk ik bijna een half uur voor me uit lopen staren om te denken wat ik wil schrijven. Hoe begin je? "Ja hey ik kom iets vertellen over borderline!" Klinkt zo nep opgewekt. Maar dat is wel wat ik kom doen.
Ervaringsverhaal over aanhoudende lichamelijke klachten: Nanne
Ervaringsverhaal over aanhoudende lichamelijke klachten: NanneFotoproject: Kijk jij verder dan trans-zijn?
Fotoproject: Kijk jij verder dan trans-zijn?Vera Teuwsen heeft transpersonen gefotografeerd en geïnterviewd om meer bewustwording te creëren over hoe anderen naar transpersonen kijken.
Ervaringsverhaal over autisme: De last van mijn diagnose ASS
Ervaringsverhaal over autisme: De last van mijn diagnose ASSIn de serre op de hoogste plank van onze boekenkast ligt een map. En in die map zie je mijn jeugd beschreven door ambulant begeleiders, psychiaters, orthopedagogen, psychologen, jeugdzorg… Ik ontwijk die map alhoewel ik het soms lees. Heel soms.
Na schoolverzuim Back2School: 5 tips van jongeren zelf
Na schoolverzuim Back2School: 5 tips van jongeren zelfWat hebben jongeren nodig om vanuit schoolverzuim terug te kunnen keren naar school? 5 tips van jongeren zelf.
Hoe het was om niet naar school te gaan
Hoe het was om niet naar school te gaanAlex (autisme) zat thuis, omdat zijn Nederlandse scholen hem geen passend onderwijs konden bieden. Na emigratie naar Amerika lijkt het wél te lukken.
Ervaringsverhaal over transgender: Jonah
Ervaringsverhaal over transgender: JonahJonah is geboren in het lichaam van een meisje, maar het label ‘meisje’ heeft eigenlijk nooit goed bij hem gepast. Daar kwam hij achter toen hij 19 was. Er volgde een traject bij het VU medisch centrum, dat lang niet altijd makkelijk was.