Trauma

Verdrietig, buikpijn, nachtmerries. Je hebt iets ergs meegemaakt, bijvoorbeeld een ongeluk, geweld of er is iemand overleden. Je moet er heel vaak aan denken, ook als je dat niet wilt. Je vindt het moeilijk om er over te praten en in je gedachten beleef je het steeds opnieuw. Je wordt erg verdrietig als je denkt aan wat er is gebeurd en kan er vaak niet van slapen. Ook kan je niet goed opletten en bent wel eens erg boos. De nare gedachten blijven maar in je hoofd.

Wat is een Trauma?

Als je iets ergs hebt meegemaakt in je leven kan je daarvan last blijven houden. Het kan zijn dat je het zelf meegemaakt hebt of dat je er bij was toen er iets ergs gebeurde. Voorbeelden zijn: een ongeluk of een ramp, er is iemand in je omgeving overleden, je bent mishandeld of hebt ergens geweld gezien. Het kan zijn dat je gelijk na de gebeurtenis last hebt van het nare gevoel, maar het kan ook zijn dat je het pas later merkt.

Vaak wordt er een onderscheid gemaakt in twee soorten trauma:

  1. Er is één keer iets ergs gebeurd, dat je niet zag aankomen. Bijvoorbeeld een auto-ongeluk.
  2. Er is vaker iets gebeurd en je weet dat het weer kan gebeuren. Bijvoorbeeld (seksuele) mishandeling of geweld in het gezin.

Waar je last van kan hebben:

  • In je gedachten beleef je de gebeurtenis steeds opnieuw, ook als je dat niet wilt
  • Je wilt niet aan de gebeurtenis herinnerd worden, je loopt bijvoorbeeld om, zodat je niet op een bepaalde plek hoeft te komen.
  • Moeilijk in slaap kunnen vallen of nare dromen
  • Niet goed kunnen concentreren (opletten)
  • Verdrietig
  • Buikpijn of hoofdpijn
  • Rotgevoel en nare gedachten
  • Schrikachtig

Hoe ontstaat een trauma?

Niet iedereen die iets ergs meemaakt houdt daar lang last van. Het is voor iedereen normaal dat je een tijd uit je doen bent. Onderzoekers kunnen niet goed zeggen waardoor het komt dat de één veel meer of later last houdt van een erge gebeurtenis en de ander niet. Het hangt af van hoe erg de gebeurtenis is en hoe vaak het gebeurd is en van hoeveel steun je hebt van mensen om je heen.

Hoe vaak komt het voor?

Niet iedereen die een iets erg meemaakt blijft daar lang last van hebben. Van alle kinderen die iets ergs mee maken krijg één van de vier een trauma.

Wil je meer weten over de behandeling van trauma?

Deel deze pagina via: