
Heb jij een bijbaantje, loop je stage of doe je vrijwilligerswerk? Ook als je een psychische kwetsbaarheid hebt kun je een bijbaan nemen. Voor de een zal dit makkelijker gaan dan voor de ander. Hieronder vind je wat tips voor als het even moeilijk is op je (vrijwilligers)werk of stage.
Praat met je baas of collega over je psychische kwetsbaarheden
Door met je baas of collega’s over je klachten op je werk of stage te praten kunnen zij jou beter begrijpen, rekening met je houden en weten ze wat ze kunnen verwachten. Zowel jij als je baas hebben er niets aan als jij niet meer kan werken. Dus het is beter om te vertellen waar je tegenaan loopt. Maak hierbij gebruik van voorbeelden. Dit maakt het makkelijker voor de ander om jou te begrijpen.
Geef dus goed en op tijd je grenzen aan, ook als het even niet gaat. Zo voorkom je ook dat mensen verkeerde aannames maken over jouw gedrag.
Als je iets liever niet vertelt of een vraag liever niet beantwoord, kan je dit aangeven. Zeg bijvoorbeeld: “Ik houd dat liever voor mijzelf.” of “Daar heb ik het nu liever niet over, maar misschien vertel ik het een andere keer”. Je hoeft bijvoorbeeld niet te vertellen welke diagnose je hebt. Zolang de ander maar begrijpt waar jij op werk of stage moeite mee hebt en wat daaraan gedaan kan worden.
Maak afspraken met je baas of collega
Vertel wat jou zou kunnen helpen. Kom dus zelf ook met ideeën voor oplossingen. Dit maakt het voor anderen makkelijker om rekening met je te houden en geeft een actieve indruk. Voorbeelden van afspraken die je kunt voorstellen zijn:
- Vraag of er jouw baas bij het opstellen van het werkrooster rekening kan houden met dagen waarop jij therapie hebt.
- Vraag of er een ruimte is om tot rust te komen als je dat tijdens het werk nodig hebt.
- Vraag of je je werkuren kan verspreiden over meerdere dagen (bijvoorbeeld vier halve werkdagen in plaats van twee volle werkdagen).
- Vraag of je minder stage-uren mag lopen.
- Vraag of je vanuit huis kan werken en online vergaderingen kunt bijwonen.
Zet de gemaakte afspraken ook op papier of stuur ze ter bevestiging in een mail op. Zo is het voor jullie allebei duidelijk wat de afspraken zijn. Dit maakt het ook makkelijker om de afspraken later weer aan te passen als dat nodig is.
Vertel wat er wél lukt en waar je goed in bent
Vergeet ook niet te vertellen wat je allemaal wél kunt doen en waar je goed in bent. Misschien kun je die dingen dan wel wat vaker gaan doen. Ook kun je door psychische problemen in bepaalde dingen juist heel goed zijn. Mensen met autisme kunnen bijvoorbeeld een goed oog voor detail hebben. Het kan ook zijn dat je goed bent in problemen oplossen of outside-the-box denken.
Let wel op: je hoeft niet meer dan je best te doen. Je hebt niemand iets te bewijzen, zolang jij je taken maar goed uitvoert.

Jongeren met autisme kunnen uitstekend functioneren in een werkomgeving
Als je wilt werken en je hebt autisme of ADHD en ADD zijn er voldoende mogelijkheden. Via de website Kop-zorg kunnen ze je helpen bij het vinden van werk!
Ervaringen van tics op werk en de effecten van behandeling
Vaak brengt een bijbaan of nieuwe baan veranderingen met zich mee. Je moet je dan aanpassen aan de nieuwe situatie en dat kan invloed hebben op je psychische klachten. Voor Rik was dit ook het geval, maar inmiddels werkt hij met veel plezier. Je kan hier lezen wat zijn ervaringen waren.