
Bij psychische problemen is je behandeling ook een onderdeel van je leven. Een behandeling helpt je bij je psychische klachten, maar is niet altijd makkelijk en ook vermoeiend. Hieronder staan wat tips om je behandeling goed te laten verlopen.
Kijk voor praktische tips en informatie bij veelgestelde vragen
Wat is kinder- en jeugdpsychiatrie?
Hoe maak je een afspraak met een hulpverlener?
Zoek een behandeling dichtbij huis
Wanneer je behandeling dichterbij huis is, is de drempel om te gaan ook wat lager. Als je de keuze hebt, kies dan een plek die minder ver weg is. Dan kun je er misschien wel met de fiets heen. Als dichtbij niet lukt kun je ook vragen of het af en toe mogelijk is om online contact te hebben. Natuurlijk moet je dit dan zelf ook prettig vinden!
Zoek een behandeling en behandelaar die bij je past
Niet elke behandeling of behandelaar past bij iedereen. Er zijn veel verschillende soorten behandelingen (zie Veelgestelde Vragen: Welke behandelingen zijn er?). Het kan zijn dat je er eerst een paar moet proberen voordat je iets vindt wat voor jou werkt. Hetzelfde kan gelden voor je behandelaar (zie Veelgestelde Vragen: Welke behandelaren zijn er?). Misschien heb je met de eerste behandelaar geen klik, maar met een volgende wel. Geef het natuurlijk wel even tijd. Maar als het na een tijd toch niet goed aanvoelt, kun je dat zeggen tegen je behandelaar face-to-face of in een mailtje. Misschien kunnen jullie dan samen een andere aanpak proberen. Als het echt niet klikt met deze persoon, mag je altijd vragen of iemand anders jou kan begeleiden. Een goede relatie met je hulpverlener is belangrijk!
Bereid je voor op je behandeling
Een afspraak met een behandelaar kan best spannend zijn, zeker als het de eerste afspraak is. Je kunt je gelukkig op meerdere manieren voorbereiden. Schrijf alvast op waar je het graag over wilt hebben en neem dit mee. Je hebt dan voor jezelf een spiekbriefje of je kan het de behandelaar eerst zelf laten lezen. Als je voor jezelf heel duidelijk maakt waar je mee zit, kun je dit ook goed bespreken met je hulpverlener. Bedenk welke dingen momenteel het meeste spelen hoe dit jouw leven beïnvloedt. Misschien vind je het moeilijk om dingen te doen of heb je nergens meer plezier in. Misschien heb je soms gedachtes aan de dood. Als je weleens paniekaanvallen hebt, hoe vaak heb je die dan? Hoe zien ze eruit? Het kan zijn dat je het lastig vindt om na te denken over wat er bij je speelt, of dat je het niet zo goed weet. Dan is het ook prima om gewoon naar je behandelaar toe te gaan en samen te kijken naar hoe jouw psychische klachten je leven beïnvloeden en wat je nodig hebt om dat te kunnen veranderen.
Naast je klachten kun je ook alvast je praktische vragen opschrijven.
Bijvoorbeeld:
- Wat voor soort behandelingen zijn er voor mij, wat past bij mij?
- Hoe ziet mijn begeleiding/behandeling eruit?
- Hoelang duurt mijn begeleiding/behandeling?
- Ben jij altijd mijn hulpverlener of zijn er ook nog andere hulpverleners?
- Waar kan ik terecht met vragen? Hoe kan ik jou bereiken?
- Waar kan ik terecht als het niet goed met me gaat?
- Wordt er ook iets aan mijn ouders verteld?
Neem iemand mee naar je behandeling
Als je in behandeling bent, kan het goed zijn om bijvoorbeeld je ouders bij de behandeling te betrekken en te bespreken waar je tegenaan loopt. Je kunt bijvoorbeeld af en toe je ouders meenemen naar een gesprek, en dit van tevoren bespreken met je behandelaar. De behandelaar kan je helpen om meer uit te leggen over psychische problemen. En hoe jouw ouders jou het beste kunnen steunen. Samen kunnen jullie dan bespreken waar jij thuis behoefte aan hebt.
Vertel welke onderwerpen jij lastig vindt om te bespreken
Het kan zijn dat er onderwerpen zijn die regelmatig terugkomen, waarvan jij het moeilijk vindt om er zelf over te beginnen. Daarover kun je afspreken dat je hulpverlener er regelmatig naar vraagt. Hierdoor heb je wel een opening, maar hoef je niet telkens over de drempel om het zelf aan te geven. Als je zenuwachtig bent voor een afspraak kun je dat natuurlijk altijd aangeven. Ook als het niet op een specifiek onderwerp gaat.
Ontspan na de behandeling
Een behandeling kan ook lastig en vermoeiend zijn. Zorg daarom goed voor jezelf na een behandelsessie. Rust bijvoorbeeld even uit op de bank of ga even in de natuur wandelen. Misschien vind je het ook wel fijn om de sessie even met iemand na te bespreken onder een kopje thee. Als het kan, is het ook fijn om geen andere afspraken te plannen na een behandelsessie. Dit geeft je de ruimte om te doen waar je op dat moment behoefte aan hebt.
Bereid je voor op een terugval
Of je nou een korte behandeling hebt gehad of een opname, het kan zo zijn dat je een terugval krijgt. Misschien zijn er thuis wel triggers die hiervoor zorgen en dat kan best spannend zijn. Praat hierover met je behandelaar en mensen in je omgeving. Misschien zijn er bepaalde triggers die je uit de weg kunt gaan. Verwacht ook niet van jezelf dat je klachten in één keer over zijn na je behandeling. Geef jezelf de tijd. Als je een keer terugvalt hoef je je niet schuldig te voelen of streng te zijn voor jezelf. Samen met je omgeving en behandelaren kun je zorgen dat je weer verder de goede richting op gaat. Iets wat daarbij kan helpen is het verzamelen van alle tips die je hebt gekregen tijdens je behandeling. Als het dan even niet gaat kun je die tips makkelijk terugvinden. Ook kun je bijvoorbeeld nieuwe dingen uitproberen, zodat je niet in oude gewoontes vervalt en een nieuw doel hebt om aan te werken. Kijk hiervoor bijvoorbeeld bij Hobby’s.

Bekijk ook deze video, verhalen en websites
Wes wordt gefilmd terwijl hij therapie oefeningen uitvoert met hond Laik. Ondertussen wordt uitgelegd hoe dat werkt.
Het is niet gek als sommige behandelingen niet bij je passen. Er zijn gelukkig veel verschillende vormen van behandelingen. Kijk hier hoe een behandeling met een therapiehond werkt.
5 jongeren met een depressie doen hun verhaal voor MIND
Een behandeling kan helpen om anders naar jezelf en je psychische klachten te kijken. Als dat lukt, ga weer lekkerder in je vel zitten. In deze video vertellen vijf jongeren met depressie hoe zij zich nu voelen.
Let op: de jongeren in deze video spreken over dood en zelfmoordgedachten vanaf minuut 15.30