Home   ›   Behandeling    ›    Behandeling van ADHD

Behandeling van ADHD

Als beter bekend is wat je problemen zijn, kan jij samen met je ouders goede hulp en oplossingen gaan zoeken om je beter te gaan voelen. Er zijn verschillende soorten hulp.

Ook leer je welke kwaliteiten je goed kunt inzetten.

Psycholoog

Een psycholoog kan samen met jou een plan maken. Je komt regelmatig praten over hoe het met je gaat en bedenkt samen oplossingen voor problemen waar je mee zit.

Informatie over ADHD

Je leert wat je klachten precies zijn en hoe ze zijn ontstaan. Zo kan je er beter mee omgaan en krijg je meer zelfvertrouwen. Ook praat je over de voor- en nadelen van de behandeling en over wat er gebeurt als je je gedrag verandert.

Gedragstherapie

Je kan ook door middel van gedragstherapie leren omgaan met klachten die passen bij ADHD. Dat betekent dat je leert wat je het beste kan doen in verschillende situaties. Je leert dan om beter na te denken over wat je doet en hoe je omgaat met anderen. Het is niet zo dat je je minder onrustig voelt of beter kan concentreren door de gedragstherapie, maar je leert er beter mee omgaan. Zo’n therapie kan in een groep plaatsvinden of voor jou alleen.

Zelf plannen

Zelf Plannen is voor jongeren met ADHD-klachten die op de middelbare school zitten. Door middel van cognitieve gedragstherapie en gesprekken leer je je school- en huiswerk beter te plannen. Hierdoor verminderen je problemen en krijg je meer positieve ervaringen.

Medicijnen

Het kan zijn dat je samen met je ouders en een arts of psychiater gaat bespreken of je naast de behandeling medicijnen nodig hebt. Die kunnen ervoor zorgen dat je je minder druk gedraagt, je wat rustiger voelt en je beter kunt concentreren. Wil je meer weten over de medicijnen die er zijn voor ADHD? Begrijp je medicijn beantwoordt vragen die veel kinderen en jongeren hierover hebben. Welke bijwerkingen zijn er? Wat zijn handige hulpmiddelen waardoor je je medicijnen niet vergeet in te nemen? En, hoe praat je met je behandelaar over medicijnen?

Oudertraining

Op een oudertraining leren je ouders wat ze kunnen doen om je te helpen. Zij kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat alles op een dag op een vaste manier gaat. Tijdens die oudergespreksgroepen kunnen ouders ook van elkaar leren. Ze kunnen tips delen over wat bijvoorbeeld goed werkt bij hen thuis.

Hersentraining of dieet

Er bestaan speciale computerspellen en programma’s waarmee je je hersenen zou kunnen trainen. Braingame Brian en Cogmed zijn daar voorbeelden van. Sommige mensen denken dat je met neurofeedback je hersenen kan trainen. Of dat een speciaal dieet zou kunnen helpen. Het is nog niet duidelijk gebleken dat hersentrainingen en diëten echt helpen bij kinderen met ADHD. Voor diëten zijn wetenschappers dat nog aan het onderzoeken. Daarom worden deze hulpmiddelen nu niet geadviseerd, en medicijnen of gedragstherapie wel.

Voor je omgeving

Je brengt veel tijd door op school. Daarom is het belangrijk dat ze daar weten wat er in je omgaat. Ook kan je samen met je ouders kijken hoe ze je op school kunnen helpen. Bijvoorbeeld met een rustigere plek in de klas of kortere opdrachten. Het kan zijn dat je in een ander tempo werkt dan je klasgenoten. Soms is het beter om naar een andere school te gaan, die beter aansluit op wat je nodig hebt. Als je op de middelbare school zit, vind je het misschien moeilijk om je huiswerk te plannen of om op tijd te beginnen met leren voor een toets. Je kunt dan huiswerkbegeleiding krijgen.

Ontdek samen met je omgeving wat voor jou werkt, bij jou past en goed voelt.

Direct hulp nodig?