Home   ›   Algemeen    ›    Hulp voor kinderen van een ouder met een kwetsbaarheid

Hulp voor kinderen van een ouder met een kwetsbaarheid

Opgroeien met een ouder met een verstandelijke beperking kan ingrijpend zijn. Kijk eens rond op de website van Sien. Zij geven workshops en kan je in contact brengen met andere kinderen van ouder(s) met een verstandelijke beperking.

Wanneer jouw ouder last heeft van psychische problemen of een verslaving, kan dit voor jou grote gevolgen hebben. Zo kan het zijn dat je minder vaak op school bent, je schaamt of schuldig voelt, of dat je veel dingen voor je ouders moet doen om ze te helpen. Vaak kunnen jouw ouders en jij wel wat hulp gebruiken om dit op te lossen. Dit kan op verschillende manieren. Hieronder lees je er meer over.

Het Trimbos-instituut geeft tips voor hoe je thuis ermee om kan gaan als je een ouder hebt met psychische problemen of een verslaving. Praat bijvoorbeeld met iemand die je vertrouwt, en probeer leuke dingen te blijven doen en te denken aan wat er goed gaat in je leven. Bij het Trimbos-instituut vind je ook informatieboekjes voor ouders en kinderen om met elkaar in gesprek te gaan. Verder kun je kijken bij Kopstoring. Je vindt hier informatie voor, over en door jongeren met een ouder met psychische of verslavingsproblemen. Met onder andere tips, ervaringsverhalen, een groepscursus en een forum.

KOPP/KOV-groepen

Op veel plekken in Nederland vind je KOPP/KOV-groepen. Kinderen en jongeren krijgen daar les over hoe je het beste met lastige situaties om kan gaan, hoe je opkomt voor jezelf, en wat het nou eigenlijk betekent dat jouw vader of moeder een psychisch probleem of verslaving heeft. Deze les krijg je samen met leeftijdsgenoten die hetzelfde meemaken als jij. Zo leer je van elkaar en weet je dat je niet de enige bent. Ben je nieuwsgierig geworden naar zo’n KOPP/KOV groep? Op de website van Jellinek vind je handige filmpjes en meer informatie.

Online trainingen

Kopstoring organiseert online groepsbijeenkomsten. Je kan bijvoorbeeld met andere jongeren praten over hoe het is om een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen te hebben. Je krijgt informatie en doet oefeningen, bijvoorbeeld over de ziekte van je ouder, de gevolgen voor jou, tijd voor jezelf maken, positief denken en je sociale netwerk.

Erover praten

Het kan opluchten om te praten over jouw situatie en hoe je je voelt.

  • Met de Kindertelefoon kun je over alles praten, gratis en anoniem.
  • Ook kun je terecht bij Veilig Thuis.
  • Wil je meer weten over hoe je met jouw omgeving in gesprek kunt gaan? Neem dan eens een kijkje bij onze Veelgestelde vragen of bekijk de tips van het Trimbos-instituut.
  • Voor meer informatie over kinderen van een ouder met een verstandelijke beperking kijk eens op de website van Sien.
  • Woej brengt je in contact met andere jongeren die in soortgelijke situaties opgroeien.
Direct hulp nodig?